Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Swedbanks storägare vill byta ut styrelsen

Swedbanks sparkade vd Birgitte Bonnesen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Storägare vill nu att styrelsen byts ut, enligt uppgifter till SvD.
Foto: MALIN LÖÖF

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen fick sparken efter penningtvättskandalen. 

Nu flyr bankens bolånekunder. 

– Vi har aldrig sett något liknande. Vi har en uppgång på över 50 procent jämfört med tidigare i mars och de flesta vi pratar med är Swedbankkunder, säger Christoffer Cederschiöld, ansvarig för Mitt Bolån till SvD.

Samtidigt vill bankens storägare ha en extra bolagsstämma – för att byta ut styrelsen, enligt uppgifter till SvD. 

Enligt tidningen är det framför allt fyra ledamöter som hänger löst. 

Timmarna före Swedbanks årsstämma kom beskedet: bankens vd Birgitte Bonnesen får sparken. 

Bakgrunden är den penningtvättskandal som avslöjades av SVT:s ”Uppdrag granskning”. Swedbank misstänks ha använts för omfattande penningtvätt från 2007 och framåt i Baltikum. Avslöjande har resulterat i att Ekobrottsmyndigheten inlett en utredning som sedermera utvidgats till att inkludera grovt svindleri. 

Och nu ser Swedbank konsekvenserna av krisen genom att bolånekunder flyr. 

– Nu i veckan har vi sett två till tre gånger fler ansökningar än normalt från kunder i Swedbank. En av dagarna nu i veckan hade vi 80-100 ansökningar från Swedbankkunder i stället för normal nivå på 30- 40, säger Klas Danielsson, vd för statliga bolåneinstitutet SBAB, till SvD

Bonnesen: ”De senaste sex månaderna har varit påfrestande”

Han får medhåll från Mitt Bolåns ansvarige, Christoffer Cederschiöld, som haft en uppgång med över 50 procent på ansökningarna. De flesta kommer från Swedbankkunder som vill byta bank, berättar han för SvD. 

Skandia uppger också för SvD att deras handläggare rapporterat om ett kraftigt ökat intresse från Swedbankkunder de senaste dagarna. 

Att Birgitta Bonnesen fick sparken var kulmen på en vecka med intensiv nyhetsbevakning kring penningtvättshärvan i Baltikum. 

– De senaste sex månaderna har varit påfrestande. Men allting kommer att redas ut, sade Birgitte Bonnesen till Expressen kort efter beskedet att hon sparkats. 

– Om man har banken i sitt hjärta, då kämpar man för något som man tycker är rätt. Det gör jag och det tror jag också att du har förstått.

Swedbanks sparkade vd Birgitte Bonnesen.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Swedbanks storägare vill byta ut styrelsen

Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet vill storägare nu se en ny bolagsstämma – för att tillsätta en ny styrelse. 

– Det är självklart att det är styrelsens nye ordförande som ska avsluta rekryteringen av ny vd. Det ska inte göras av Lars Idermark, säger en källa med god insyn i verksamheten till tidningen.

Foto: TT NYHETSBYRÅN


Enligt SvD är det framför allt fyra personer i styrelsen som hänger löst: ordförande Lars Idermark, vice ordförande Ulrika Francke, Siv Svensson och Bodil Eriksson.

Samtidigt uppges Mats Granryd och Magnus Uggla, som i dag sitter i styrelsen, vara tänkbara kandidater till ordförandeposten, skriver Svenska Dagbladet. 

Tidigare har Swedbank anklagats för att inte samarbeta fullt ut i utredningen. Nu säger Ekobrottsmyndighetens chefsåklagare Thomas Langrot till SR att de fortfarande inte gör det. 

– Jag hoppas att bankens ledning medverkar fullt ut, det är min förhoppning. Jag hoppas att de kommer släppa på sekretessen kring de båda rapporterna och annan information. Jag önskar att de medverkar fullt ut, säger han. 

Samtidigt säger han om den sparkade vd:n Birgitte Bonnesen:

– Jag kan väl säga så här att Birgitte Bonnesen faktiskt var väldigt välvilligt inställd till, och medverkade till, att vi skulle få ta del av den information som vi begärde. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!