Birgitte Bonnesen har jobbat på Swedbank halva sitt liv och utsågs till Sveriges mäktigaste finanskvinna 2017 av tidningen Veckans affärer. Foto: LISA MATTISSON/EXPRESSENBirgitte Bonnesen har jobbat på Swedbank halva sitt liv och utsågs till Sveriges mäktigaste finanskvinna 2017 av tidningen Veckans affärer. Foto: LISA MATTISSON/EXPRESSEN
Birgitte Bonnesen har jobbat på Swedbank halva sitt liv och utsågs till Sveriges mäktigaste finanskvinna 2017 av tidningen Veckans affärer. Foto: LISA MATTISSON/EXPRESSEN
Birgitte Bonnesen berättar i P1 om vägen till vd-posten. Men den var aldrig något hon strävade efter – i stället har hon varit öppen för nya utmaningar och tagit livet som det har kommit. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT NYHETSBYRÅNBirgitte Bonnesen berättar i P1 om vägen till vd-posten. Men den var aldrig något hon strävade efter – i stället har hon varit öppen för nya utmaningar och tagit livet som det har kommit. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT NYHETSBYRÅN
Birgitte Bonnesen berättar i P1 om vägen till vd-posten. Men den var aldrig något hon strävade efter – i stället har hon varit öppen för nya utmaningar och tagit livet som det har kommit.  Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT NYHETSBYRÅN
Foto: / Sveriges RadioFoto: / Sveriges Radio
 Foto: / Sveriges Radio

Swedbanks nya vd nekades att få bolån

Publicerad

Birgitte Bonnesen, numera vd för Swedbank, nekades lån av banken.

Hon fick inte köpa sitt radhus.

– Men det var inte för att jag var ensamstående eller dansk, utan för att jag inte hade sparat tillräckligt, säger hon i "Sommar i P1".

I sitt sommarprat berättar bankchefen om uppväxten, dansksvenska kulturkrockar – och om hur hon driver kollegerna till vansinne.

– Jag hade aldrig någon plan för mitt arbetsliv eller min karriär. Och i dag måste jag säga att det var rätt.

Så inleder Birgitte Bonnesen, 61, sitt sommarprat i P1.

– Det blir ändå aldrig som man tror, det händer så mycket på vägen.

I dag är danskfödda Birgitte Bonnesen vd och koncernchef för Swedbank. Hon ansvarar för fyra miljoner svenskars sparande, har jobbat i samma företag i 30 år och har upplevt två bankkriser.

Men det var aldrig självklart vad hon skulle jobba med.

Birgitte Bonnesens uppväxt i Danmark

När Birgitte Bonnesen växte upp på Jylland var det i en familj med främst småföretagare. Hon bestämde tidigt att hon inte skulle gå samma väg.

– Jag ville ha semester som alla andra.

 

LÄS MER: Kvinnorna som tjänar mest – där du bor 

 

Mamman som var utbildad inom bankväsendet sa till sin dotter att bank var en trygg bransch. Birgitte Bonnesen tyckte att det lät tråkigt – men hamnade där ändå.

– Tråkigt är det sista man kan säga om bank. Tvärtom. Det händer saker hela tiden vi måste förhålla oss till.

 

Det är viktigt att inse vad man är bra på – och omge sig med människor som kan komplettera med andra kompetenser, menar Bonnesen. "Ensam är inte stark. Tillsammans är man mycket starkare", säger hon i Sommar i P1.Foto: ANDERS WIKLUND/TT NYHETSBYRÅN

 

När Birgitte Bonnesen flyttade till Sverige 1987 hade hon bara besökt grannlandet tre gånger. Hon fick jobb nästan direkt – efter att ha gått in på första bästa sparbank med ett rekommendationsbrev från förra chefen – men märkte också av kulturkrockarna nästan direkt.

Kulturkrockar i Sverige

Hon förstod inte språket.

Hon cyklade alltid till jobbet – en udda syn i ett Stockholm utan cykelbanor.

Det var svårt att få svenska vänner och Birgitte Bonnesen kunde inte förstå vad ordet lagom skulle vara bra för.

 

LÄS MER: Stor intervju med Birgitte Bonnesen 

 

I dag har hon lärt sig älska Sverige och allt det svenska. Hennes son växte upp i Sverige och enligt Bonnesen är de svenska värderingarna i världsklass.

Hon blev kvar på Sparbanken som sedan blev Swedbank och sparbankerna. Och de 30 åren har varit händelserika.

Flera roller på Swedbank

Den numera 61-åriga danskan har hunnit vara allt från chef för Swedbanks baltiska verksamhet till chef för intern revision. Hon har också upplevt två bankkriser: i början av 90-talet och 2008. 

Inför Lehman brothers konkurs i september 2008 reste Birgitte Bonnesen ofta till USA. Snart var krisen ett faktum.

– Men det var viktigt att inte fångas upp av den ångest som nästan lamslog människor. Att fokusera på det jag och mina kolleger var där för att göra, nämligen lösa våra egna problem, säger hon.

 

"Som ensamstående mor hade jag aldrig i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig att jag skulle vara vd", säger Birgitte Bonnesen.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

 

Danskan näst intill rasade i vikt under denna period, berättar hon i sitt sommarprat.

– Adrenalinet var på och det kändes i magen. Jag tror jag gick ner fem kilo på bara tre veckor. Jag och en kollega skrattade åt oron.

Bonnesen ersatte som vd

En dag i sitt yrkesliv minns hon alldeles särskilt.

I "Sommar i P1" berättar Birgitte Bonnesen hur hon satt på lunchmöte med sin ledningsgrupp. Telefonen ringde konstant men hon kände inte igen numret så hon struntade i att svara. Hon ville fokusera på mötet.

Det visade sig vara Swedbanks dåvarande ordförande Anders Sundström. Han kallade Bonnesen till styrelserummet.

– Jag tänkte inte alls när jag fick frågan om jag skulle kunna ta över vd-rollen tills en ny vd utsetts. Efteråt var jag rätt chockad, säger hon.

 

Anders Sundström var tidigare ordförande i Swedbank och frågade Birgtte Bonnesen om hon kunde tänka sig att vara tf vd när Michael Wolf avgick. Senare sa hon till honom att hon gärna ville bli ordinarie vd.Foto: Maja Suslin/TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS MER: Starkt resultat för Swedbank 

 

Ett par medlemmar från koncernledningen hade engagerat sig i fastighetsaffärer vid sidan av sitt arbete i banken. När härvan uppdagades fick både Sundström och den dåvarande vd:n Michael Wolf kritik för sin hantering av ärendet.

Det slutade med att Wolf fick gå. Senare avsattes även Sundström.

Kan driva kolleger till vansinne

I februari 2016 blev  Bonnesen tf vd och senare också vd.

– Under de kommande månaderna var jag utanför min bekvämlighetszon så gott som dagligen, säger hon i P1.

 

LÄS MER: Bonnesen tar över i Bankföreningen 

 

Men rollen som vd har växt på Bonnesen. Hon säger att det är viktigt att förstå vad man är bra på – för att sedan bygga ett lag med olika kompetenser. Men hon kan också driva sina kolleger till vansinne.

– Jag har en tendens att bli mycket operativ och lägga mig i detaljer. Går det inte tillräckligt fort eller om jag känner att man inte har kontroll går jag på direkt.

Bonnesen fick sitt radhus

Men vad var det då som hände med radhuset?

I "Sommar i P1" berättar Birgitte Bonnesen att hon ville ha det perfekt när hon flyttade till Sverige. Hon och dem lille sonen hyrde ett radhus när ett annat radhus i samma område blev till salu.

 

LÄS MER: Så mycket tjänar storbankscheferna 

 

Men banken sa "nej, tyvärr".

– Jag var ensamstående. Besviken. Det var naturligt, jag är ju inte svensk.

– Men det var inte för att jag var ensamstående eller dansk, det var för att jag inte hade sparat tillräckligt. Men det förstod jag inte då, säger Bonnesen.

Bankchefen avslutar sitt sommarprat:

– Ja, jag fick mitt hus så småningom. Man hinner. Och vet ni, det går alltid ombestämma sig om något inte känns rätt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen