Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Swedbanks kreditbetyg under observation efter skandalerna

Swedbanks kreditbetyg kan sänkas.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Beskedet kommer från kreditbetygsbolaget S&P Global Ratings.
Foto: HENRIK ISAKSSON/PINIRO / /IBL

S&P Global Rating sätter Swedbanks kreditbetyg under observation.

Beskedet gör att kreditbetyget kan sänkas inom 90 dagar, skriver Dagens industri. 

– Som kund tycker jag inte man ska bli orolig för högre ränta, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Kreditbetygsinstitutet S&P Global Ratings reagerar nu efter Swedbanks misstänkta penningtvättskandal.

”Swedbank är under utredning av myndigheter för påstådd penningtvätt och avslöjande av insiderinformation. Vi anser att detta skadar bankens rykte och kan skapa oro bland bankens investerare. Pågående undersökningar kan också komma att avslöja allvarliga brister i bankens kontrollmiljö och styrning.”, skriver man i ett pressmeddelande enligt DI. 

Detta gör att bankens kreditbetyg kan komma att sänkas inom 90 dagar. Just nu har Sedbank AA-, vilket är ett av de högsta betygen.

”En nedgradering kan också ske om vi ser att det finns en stor sannolikhet för betydande bötesbelopp som kan äventyra bankens nuvarande starka kapitaltäckning och finansiella situation.”, skriver man vidare.

Frida Bratt: Bör inte vara orolig för högre ränta

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, säger att kreditbetyget har stor påverkan för bankerna – men att man inte ska bli för orolig som bankkund i nuläget. 

– Visst är det så att ett eventuellt sänkt kreditbetyg för en bank kan betyda högre finansieringskostnader. Sedan regelverket gjordes om efter finanskrisen är en viktig princip att bankens förluster ska bäras av aktie- och obligationsinnehavare och då är det naturligt att eventuella långivare tittar mer än tidigare på just ratingen, säger hon och fortätter:

– Men då tycker jag man ska ha i bakhuvudet att Swedbank har ett högt kreditbetyg i dag. Och det är inte per automatik så att högre finansieringskostnader spiller över på kunderna. I det läge Swedbank befinner sig i tror jag man skulle vara försiktig med att höja bolåneräntorna. Det rapporteras redan i media om ett ökat intresse från kunder att lämna banken. Swedbank har dessutom marginaler på bolånen att ta av, det syntes i rapporten för fjärde kvartalet. Som kund tycker jag inte man ska bli orolig för högre ränta. Om det ändå skulle inträffa så är man förstås fri att byta bank, då är det bara att göra. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!