Styrelseordförande Anders Sundström.Styrelseordförande Anders Sundström.

Styrelseordförande Anders Sundström.

Missnöjet med Sundström uppges komma från flera håll i Swedbank. Foto: Lasse SvenssonMissnöjet med Sundström uppges komma från flera håll i Swedbank. Foto: Lasse Svensson

Missnöjet med Sundström uppges komma från flera håll i Swedbank.

 Foto: Lasse Svensson
"Magnus och jag är överens om att han slutar på banken, vilket är av helt andra skäl. Av hänsyn till den personliga integriteten hos våra medarbetare kommenterar jag inte de enskilda skälen till att någon slutar", skrev Michael Wolf, Swedbanks vd, då i ett pressmeddelande. Foto: Sven Lindwall"Magnus och jag är överens om att han slutar på banken, vilket är av helt andra skäl. Av hänsyn till den personliga integriteten hos våra medarbetare kommenterar jag inte de enskilda skälen till att någon slutar", skrev Michael Wolf, Swedbanks vd, då i ett pressmeddelande. Foto: Sven Lindwall
"Magnus och jag är överens om att han slutar på banken, vilket är av helt andra skäl. Av hänsyn till den personliga integriteten hos våra medarbetare kommenterar jag inte de enskilda skälen till att någon slutar", skrev Michael Wolf, Swedbanks vd, då i ett pressmeddelande. Foto: Sven Lindwall

Swedbanks ägare vill få bort ordföranden

Publicerad

Finansinspektionen ska granska Swedbanks hantering av intressekonflikter, rapporterar DI.

Samtidigt avslöjar SvD Näringsliv att flera aktieägare vill tvinga bort styrelseordföranden Anders Sundström.

Planen uppges vara att få Sundström att lämna styrelsen under våren 2017 – och att den kritiserade styrelsen då kommer att förändras.

Om ett år ska han bort. Det är flera Swedbankägares plan för styrelseordföranden Anders Sundström, enligt SvD Näringsliv.

Missnöjet med Sundström uppges komma från flera håll. Dock framför allt från de institutionella ägarna, skriver tidningen. Anledningarna ska vara att man känner att banken konstant hamnar i blåsväder, och att affärer hanteras klumpigt.

– Anders Sundström tycks ha nio liv. Frågan är vilket liv han är inne på just nu, säger en finansiell rådgivare till SvD Näringsliv.

Missnöjet med Anders Sundström

Missnöjet ska bland annat grunda sig i en miljardtvist med Aktiespararna kring fondbolaget Robur samt Sundströms tidigare resor med SCA:s privatjet. Det allvarligaste missnöjet ska dock handla om Swedbank-topparna Magnus Gagner-Geebers och Göran Bronners fastighetsaffärer. Vid sidan av sina positioner inom storbanken ska de ha byggt upp ett mindre fastighetsimperium – något Swedbank först försvarade. Men i november backade banken och Gagner-Geebers fick lämna.

 

LÄS MER: Swedbank-toppen Magnus Gagner-Geeber lämnar storbanken

 

Eventuella intressekonflikter

"Magnus och jag är överens om att han slutar på banken, vilket är av helt andra skäl. Av hänsyn till den personliga integriteten hos våra medarbetare kommenterar jag inte de enskilda skälen till att någon slutar", skrev Michael Wolf, Swedbanks vd, då i ett pressmeddelande.

Samtidigt tillbakavisade han uppgifter om "eventuella intressekonflikter".

Michael Wolf tvingats till möten

Enligt uppgift till tidningen har dock både bank-vd:n Wolf och Gagner-Geebers tvingats till flera möten med ägare som undrat om fastighetsaffärerna utanför Swedbank.

Enligt SvD Näringslivs avslöjande är banken otydlig vad gäller sina höga chefers sidouppdrag. Det ska ha skapat ett stort internt missnöje.

FI inleder granskning

Nu inleder Finansinspektionen en granskning av Swedbanks hantering av intressekonflikter, rapporterar DI.

Bakgrunden är just toppchefernas uppmärksammade fastighetsaffärer.

– Vi har begärt in information och granskar om banken har efterlevt de interna och externa reglerna som är kopplade till intressekonflikter. Vi är i början av undersökningen, men sådana här undersökningar ska göras skyndsamt och den har nu påbörjats på FI, säger Victoria Ericsson, pressekreterade på FI, till tidningen.

Om granskningen visar att Swedbank brustit i hanteringen av intressekonflikter kommer banken att kunna straffas antingen genom en anmärkning, varning eller straffavgift.

Sundström på semester

Expressen söker Anders Sundström men har fått beskedet att han är på semester. På frågan om han känner till uppgifterna om missnöje bland ägarna svarar hans assistent:

– Det vet jag faktiskt inte men han brukar väl läsa lite nyheter på paddan så det är möjligt.

Expressen har även varit i kontakt med flera av Swedbanks storägare.

"Jag har sett artikeln och Alecta har förtroende för Sundström som ordförande för Swedbank", skriver Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta, som äger 4,6 procent av Swedbank, i ett mejl.

LO, som har intressen i ägarföretaget AMF, nekar att kommentera.

– Det här är en fråga som i första hand AMF som delägare får besvara, säger Nina Andersson på LO:s pressjour.

Folksam största ägaren

Med 9,25 procent av aktierna är Folksam den största enskilda ägaren i Swedbank. Anders Sundström var från 2004–2013 vd för koncernen och tillträdde därefter posten som styrelseordförande i Folksam Liv, men avgick enligt SvD sedan Finansinspektionen befarat att risk för jäv förelåg eftersom Sundström samtidigt var ordförande i storinvesteringen Swedbank.

Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam, säger att hon inte känner till något ägarmissnöje med Sundström.

– Det jag kan avslöja är att Folksam i alla fall inte ingår bland de anonyma institutionella ägarna som det refereras till. I den mån aktieägarna har synpunkter är det valberedningen man ska kontakta men jag känner inte till att några sådana kontakter har tagits.

Peter Karlström, ägargruppen Sparbanksstiftelsernas representant i valberedningen, säger sig inte känna till något missnöje med Sundström.

"Det är inget som jag har hört talas om", skriver han i ett sms.

Det har inte heller valberedningens ordförande Lennart Anderberg.

– Nej, det är ingenting som vi har tagit del av.

Anderberg är även ägaransvarig för Sparbanksgruppen, som med ett innehav på 8,9 procent är bankens näst största ägare, och uttrycker för Sparbanksgruppens räkning förtroende för styrelseordföranden.

– Vi har väldigt positiv inställning till Anders Sundström, det är en bra sammanfattning.

 

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen