Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Swedbank riskerar förlora 40 miljarder

Swedbanks kontor i Riga.
Foto: SCANPIX

Swedbanks pengar har gått till spekulation i lyxbilar och fastigheter på en marknad som i dag är förlamad. 

Nästa år avgörs bankens framtid -  då beräknas kreditförlusterna nå sin topp. 

- Swedbank riskerar att förlora 40 miljarder kronor på sin utlåning i Baltikum och Ukraina, säger den välkände bankanalytiker Rodney Alfvén.

I dagsläget är Swedbank finansiellt stark med en kassa på 74 miljarder kronor. Men orosmolnen finns och drar snabbt fram över Östersjön mot Swedbanks direktionsvåning på Brunkebergstorg 8 i Stockholm.

 Flera personer med insyn i Swedbanks affärer på andra sidan Östersjön hävdar att ledningen måste börja städa upp bland de dåliga affärerna. Och det snabbt.

"Skulle tagit tag i det här"

 - Ledningen måste göra som under den svenska bankkrisen och bilda särskilda bolag som tar hand om de dåliga krediterna. Man skulle ha tagit tag i det här mycket tidigare, säger en källa.

 En som redan arbetar med frågan är Anders Sundström, koncernchef på Folksam. Han satt i går och förhandlade med Sparbanksstiftelserna. Folksam övertar inom några dagar den pant på 45 miljoner aktier som stiftelsernas förvaltningsbolag lämnat för ett lån på en miljard kronor.

 Sundström kommer sedan ta itu med Swedbanks affärer i Baltikum.

 - Jag har ingen egen analys om hur det ser. Men tids nog kommer jag att ha synpunkter, säger han.

 Det är en problematik du kommer att sätta dig in i? - Självklart. Det är en jätteviktig fråga. Det är klart att vi som storägare kommer att engagera oss djupt i det här och ta vårt ansvar för detta.

 Nu följer Finansinspektionen Folksams övertagande av de pantsatta aktierna.

 - Vi utövar tillsyn av både Swedbank och Folksam och kommer att granska affären med försäkringstagarnas ögon, säger Charlotta Carlberg, avdelningschef på rättsavdelningen och tf chefsjurist 

 på Finansinspektionen.

 Finansinspektionen har sedan i höstas, på regeringens uppdrag, utövat extra tillsyn av de svenska bankerna.

 - Läget är extremt just nu, säger Charlotta Carlberg.

 Och det är allvarliga problem som det handlar om för Swedbanks del.

 - De riskerar att förlora upp till 40 miljarder kronor på tre år på sina lån i Baltikum, Ukraina och Ryssland enligt våra beräkningar, säger Rodney Alfvén, analyschef på Cheuvreux Nordic

 Han bygger sina antaganden på erfarenheter från bankkriserna under 90-talet. Då förlorade bankerna 15 procent av all utlåning på tre års sikt.

 I Swedbanks fall kan det handla om cirka 40 miljarder kronor, 30 miljarder kronor på affärer i Baltikum och tio miljarder i Ukraina och Ryssland.

 Alfvén räknar med att år 2010 blir avgörande för Swedbank men också alla andra banker.

 - Då beräknas kreditförlusterna toppa, säger han.

"Ingen vet hur hårt det slår"

 Frågan är hur hårt slaget blir.

 - Det vet ingen, säger Rodney Alfvén.

 Swedbank har i dag enligt hans beräkningar lånat ut cirka 1300 miljarder kronor och 80 procent av lånen finns i Sverige.

 Om Swedbanks svenska låntagare står emot den finansiella krisen kan banken rida ut stormen.

 Det ser värre ut i Estland, Litauen, Lettland och Ukraina. Där finns inte bara en nästan kollapsad ekonomi utan också risk för politisk oro.

 Så var det inte under slutet av 90-talet när SEB och Swedbank såg Baltikum som guldbeströdd jungfrulig mark. Balterna hade nästan över en natt blivit ägare till sina fastigheter mot en billig peng. Svenska banker såg en ofantlig marknad med nästan obelånade fastigheter.

 Fastighetsägare i tre länder kunde enkelt belåna sina fastigheter upp till 60 procent av marknadsvärdet. Från att ha levt under pressade ekonomiska förhållanden blev de välbärgade lånevägen.

 Affären har varit lysande, bland annat för SEB som köpte tre banker för att komma in på marknaden.

 - Det är troligen en av de bästa förvärven en bank någonsin gjort. SEB köpte 1998 tre banker för 3,4 miljarder kronor och har sedan dess tjänat 12 miljarder kronor på den affären. En strålande affär, säger Rodney Alfvén.

 Men det SEB och Swedbank gödde var en köpfest utan like.

 - Det blev en nästan sanslös spekulationsekonomi som framför allt i Estland och Lettland sedan drivit ekonomierna i botten, säger Rodney Alfvén

 Han ger ett talande exempel:

 - Första halvåret 2007 sålde man 33 Maseratibilar i Riga, en stad med 800000 invånare. Riga är också Europas Hummer-tätaste stad.

 - Där får man en känsla för vad man gjort, säger han.

 För fyra år sedan börja SEB:s vd Annika Falkengren ana oråd. Hon beslöt att banken skulle lugna ner sig i Baltikum och säga nej till mer utlåning. Sedan dess har SEB krympt sin marknadsandel i Baltikum.

 På Swedbank agerade ledningen tvärtom och fortsatte med en frikostig utlåning. Trots att varningsklockorna hade börjat ringa i banken.

"En huvudlös affär"

 - När Swedbank gick in med cirka 16 miljarder kronor och köpte resterande 40 procent av Hansabank var det en huvudlös affär jämfört med när man först köpte 60 procent för cirka 3 miljarder kronor, säger en källa med insyn.

 Banken har sedan dess dragit åt bromsarna och även om bekymren i öst riskerar att växa finns det ljus i mörkret.

 - Swedbank är fortfarande lönsamma på de här marknaderna, säger Rodney Alfvén.

 Men börsen har inte övertygats. Swedbanks aktiekurs har sedan nyemissionen i december förra året fallit fritt.

FAKTA

HOTET I BALTIKUM


De senaste åren har flera svenska banker gjort stora investeringar i Baltikum. År 2007 var ett rekordår för Swedbank och ledningen bedömde att de finansiella riskerna skulle vara fortsatt låga. Men när andra banker bromsade investeringarna, fortsatte Swedbank expansionen. Den rådande finanskrisen har försatt Estland, Lettland, Litauen och Ukraina i djup ekonomisk kris. BNP har sjunkit drastiskt och valutorna har snabbt tappat i värde. Den ekonomiska krisen har fått Swedbanks kreditförluster att öka dramatiskt.

KURSRAS


6 december 2008 stod kursen i 46,60 kronor. 6 mars 2009 var kursen nere i 18.40 kronor.

NYEMISSON


I början av december i fjol tvingades Swedbank genomföra en nyemission. I samband med den lånade Sparbanksstiftelsernas förvaltningsbolag 1 miljard kronor av Folksam. Pengarna användes för att teckna sig för 45 miljoner av de nya så kallade preferensaktierna. Men när Swedbanks aktiekurs rasat har Sparbanksstiftelsens aktier blivit mindre värda än lånen i Folksam. Kursraset har också fått spekulationerna om ytterligare en nyemission att blossa upp.

ÄGARKRIS


Sparbanksstiftelserna var fram till i fredags största ägare i Swedbank. Men köpet av de så kallade preferensaktierna med lånade pengar från Folksam har försatt stiftelsen i akut ekonomisk kris. När aktiekursen rasat har stiftelsernas aktier blivit mindre värda än lånen i Folksam. Det fick i veckan Folksam att kräva tillbaka pengarna på lånet i form av aktier och ansöka om ägarprövning hos finansinspektionen. I och med övertagandet av aktierna blir Folksam största ägare i Swedbank.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!