Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Swedbank kompenserar sina kunder efter haveriet

”Just nu förekommer en driftstörning hos Swedbank och Sparbankerna”.
Just nu går det inte att komma åt Swedbanks hemsida eller app. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Bankens kunder kan inte heller använda sig av Swish eller betala med kort.Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Swedbank har haft stora problem under fredagsmorgonen. Många kunder kunde varken komma åt appen, swisha eller betala med kort.

– Vi kommer att kompensera drabbade kunder, säger Unni Jerndal, presschef på Swedbank.

Vid ettiden på natten mot fredagen inleddes problemen för storbanken. Alla banktjänster påverkas, både internetbanken och kortbetalning.

– Vi har driftstörningar sedan inatt och bankens tjänster går inte att nå just nu. Vi arbetar med full kraft för att lösa problemen, och vi är väldigt noga med att betona att vi ber våra kunder om ursäkt för de olägenheter som de här störningarna kan ge dem, säger Unni Jerndal, presschef på Swedbank.

Vid 09-tiden uppgav Swedbank att appen och kortbetalningarna fungerade, men efter lunch skrev banken återigen på sin hemsida att det fortfarande fanns driftstörningar hos banken.

Kunder ska kompenseras

Swedbank har fyra miljoner privatkunder i Sverige. Banken uppger att de har identifierat en ”intern” orsak till problemen. Kunder som drabbas av störningarna kommer att få ekonomisk kompensation, enligt Swedbank.

– Vi kommer att kompensera drabbade kunder. Om man är drabbad av de här störningarna, om man lidit ekonomisk skada, så kan man komma in med en reklamation om det till kundcenter eller sitt bankkontor, och så får vi titta på det, säger Unni Jerndal, presschef.

Vad kommer ni att kompensera?

– Jag kan inte ge mig in i detaljer, men om man upplever att man är drabbad ekonomiskt så får man anmäla det till banken. 

Påverkar Swish och andra bankkunder

Kunder hos andra banker har påverkats i ett andra led.

– Våra system fungerar som de ska, dock är det störningar med att betala med Visakort hos företag kopplade till Swedbank. Vi har fått in några samtal om det till kundsupport, säger Carl Hemeren, presskommunikatör på Nordea.

Även SEB uppger att det kan bli problem för andra bankkunder, om det är Swedbank som sköter betalningen i en butik. ”Inte kunnat betala med Nordea i en enda kortterminal denna morgon.”, skriver en läsare till Expressen.

Inte heller Swish fungerade för Swedbanks kunder.

”Just nu förekommer en driftstörning hos Swedbank och Sparbankerna som kan påverka Swish-betalningar till och från denna bank. Swedbank och Sparbankerna arbetar för fullt med att lösa problemet och vi uppdaterar vår hemsida när status ändrats. För frågor om betalningar, var vänlig kontakta din bank”, skriver betaltjänsten Swish på sin hemsida. 

”Det skapar ju problem i samhället”

Swedbank har över 1000 kommentarer på sitt Facebook-inlägg om problemet, och personer skriver att det till exempel inte har gått att tanka eller betala i kollektivtrafiken på väg till jobbet.

– Både frun och jag har ju Swedbank. Problemen blir ju att man inte kan betala med kortet och man kan inte betala på bussen. Det bl omständigt, det skapar ju problem i samhället. Speciellt att det är kontantfritt nästan överallt, det är på väg åt det hållet, säger Haris Dedić i Skövde, som berättar att hans fru gick till jobbet.

Han själv jobbar i Falköping, och säger att han brukar ha en halv tank i bilen i säkerhets skull.

– Jag brukar ha halv tank för man vet aldrig vad som kan hända. Vi får hoppas att det löser sig så fort som möjligt.

– Vi är otroligt ledsna över de olägenheter som det här ger våra kunder och vi gör allt vi kan för att lösa dom här problemen här och nu, säger Swedbanks presschef Unni Jerndal.

TV: Här är tre av dagens största ekonomiska nyheter

Här är tre av dagens största ekonomiska nyheter.

TV: Här är Sveriges fyra största banker

Swedbank, SEB, Handelsbanken och Nordea är Sveriges största banker.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!