Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

UG-avslöjandet skakar Swedbank: ”Beklämd”

Di:s expert: ”Det värsta är redan känt”.
Swedbanks utreds av amerikanska finansmyndigheten, hävdar Uppdrag granskning, för att ha medverkat till misstänkt brott mot USA:s sanktioner mot Ryssland.Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Swedbanks vd Jens Henriksson.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Pengarna som slussats har hamnat på konton hos Bank of America, hos centrala personer på Kalashnikov USA, enligt Uppdrag granskning.Foto: PAUL SAKUMA / AP

Swedbank kan ha använts för att utföra förbjudna affärer mellan sanktionsstämplade företag i USA och Ryssland.

Det avslöjar ”Uppdrag granskning”.

– Jag blir bestört och beklämd, säger Swedbanks vd Jens Henriksson i programmet. 

I går tisdag meddelade SVT att ett nytt avslöjande om Swedbank skulle presenteras dagen därpå, onsdag. 

Swedbanks utreds av amerikanska finansmyndigheten, hävdar Uppdrag granskning”, för att ha medverkat till misstänkt brott mot USA:s sanktioner mot Ryssland. 

Enligt programmet har 10 miljoner kronor gått via Swedbank från en ägare i det sanktionsstämplade företaget Kalasjnikov Ryssland till en ägare i Kalasjnikov USA. Totalt handlar det om fyra transaktioner som gjorts med hjälp av Swedbank från bolag registrerade i Brittiska Jungfruöarna. Oligarken Iskander Makhmudov, som pekats ut i tidigare UG-reportage som inblandad i att slussa miljarder mellan skatteparadis, ska ha varit delaktig i affärerna. 

Nya misstankar mot Swedbank

Jens Henriksson, vd på Swedbank, reagerar starkt på avslöjandet. 

– Jag tänker inte gå in och svara på exakt vad jag vet, för jag kan inte bekräfta vilka som är kunder. Jag tänker säga så här: Jag blir bestört och beklämd. Jag tar den här informationen, jag ser till att den kommer till vår utredning och så får de titta närmare på det, säger han i programmet.

Det var i samband med Rysslands invasion av Krim-halvön i Ukraina som sanktionerna inleddes. Vapentillverkaren Kalasjnikov var ett av företagen som stämplades som förbjudna att göra affärer med USA.

Kritik från amerikanerna

Men enligt Uppdrag granskning har alltså Kalasjnikov skickat pengar från sin ryska filial till sin amerikanska motsvarighet, med hjälp av Swedbank. 

– Banker kan inte hävda att de inget vet. De måste kunna sina kunder och granska dem noggrant. En banktjänsteman som säger att han inte visste att en kund var maffiamedlem, brottsling eller korrupt rysk oligark – det duger inte, säger den amerikanske topp-diplomaten Daniel Fried i Uppdrag granskning. 

”Att hugga USA i ryggen”

Birgitta Forsberg, ekonomireporter på Svenska Dagbladet, menar att Swedbank riskerar starka reaktioner från amerikanskt håll. 

– Det är USA:s säkerhetspolitik, det är väldigt känsligt för USA. Det blir storpolitik av det hela om man bryter mot sådana sanktioner. Mycket mer än penningtvätt blir, det vore en mer ”vanlig” kriminell verksamhet. Det är liksom lite att hugga USA i ryggen, säger Forsberg. 

”Inte så höga böter”

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, tror dock att Swedbank kan klara sig hyfsat lindrigt undan.

– Att bryta mot USA:s sanktioner ses som allvarligt av amerikanska myndigheter, och det är just bötesbelopp därifrån som marknaden fruktar. Men det handlar om i sammanhanget små belopp. Därför var uppgifterna i UG inte så blodiga som marknaden fruktade. Uppgifterna är förstås negativa men mycket negativt är också redan inprisat i aktiekursen, säger hon. 

 Banken lär kunna vänta sig en tillrättavisning från amerikanska myndigheter för att säkerställa att banken har tillräckliga procedurer för att inte bryta mot USA:s sanktionslagar, och möjligen också böter. Men det är svårt att se att bötesbeloppen skulle bli särskilt höga för just detta.

Tidigare avslöjanden

I februari 2019 avslöjade Uppdrag granskning och SVT Nyheter att Swedbank använts för att tvätta pengar under nästan ett decennium. UG:s uppgifter pekade på att 40 miljarder kronor slussats mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske Bank i Baltikum. 

Swedbanks aktie fick handelsstopp på Stockholmsbörsen och företagets vd Birgitte Bonnesen sparkades. Utredningar mot banken inleddes i en rad olika länder. 

Avslöjandet i korthet

USA har förbjudit vissa företag från att göra affärer i landet med amerikanska dollars. Men enligt SVT:s granskning har vapenjätten Kalasjnikov använt Swedbank för att skicka pengar från Ryssland till USA. Totalt rör det sig om tio miljoner kronor. 

Se ett utdrag ur ”Uppdrag granskning”

UG:s nya avslöjande: Swedbank utreds av USA för förbjudna affärer.

Bankanalytikern: ”Ser det inte som så allvarligt”

Andreas Håkansson, analytiker Danske Bank om UG:s avslöjande.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!