Michael Wolf. Foto: David Sica/Stella picture
Michael Wolf. Foto: David Sica/Stella picture

Swedbank kallar till presskonferens

Publicerad

Swedbank bekräftar att man att man anmält Michael Wolf till Finansinspektionen. Misstankarna startade efter att en visselblåsare avslöjat att han genomfört transaktioner som "kan antas" utgöra brott.

– Jag förnekar alla påståenden om brott. Jag tror tyvärr att detta är ännu en del i en smutskastningskampanj som pågår mot mig, skriver han i ett mejl till TT.

Under fredagen rapporterade Dagens Industri att en misstanke om finansmarknadsbrott låg bakom Swedbanks beslut om att sparka Michael Wolf. Nu har banken bekräftat att man anmält honom till Finansinspektionen efter att han ska ha genomfört transaktioner som "kan antas" utgöra brott.

– Efter att ha samrått med våra jurister i samråd om att vi skulle göra en anmälan, säger Anders Sundström, ordförande i Swedbank.

Men Michael Wolf anser sig vara oskyldig.

"Jag är oerhört förvånad över anmälan. Jag förnekar alla påståenden om brott. Jag välkomnar en utredning som kommer att kunna bevisa att jag är oskyldig. Jag tror tyvärr att detta är ännu en del i en smutskastningskampanj som pågår mot mig", skriver han i ett mejl till nyhetsbyrån TT.

 

Visselblåsare avslöjade

Uppgifterna om Michael Wolf's misstänkta agerande ska ha kommit från en visselblåsare inom företaget för snart två veckor sedan. Att banken inte tidigare meddelat allmänheten beror enligt Anders Sundström på att det skulle gå stick i stäv med bankens yppandeförbud.

– Jag förstår att omvärlden undrat om Swedbank presenterat alla fakta de senaste dagarna. Nu vet ni alla mer, nu vet ni vad som var den felande orsaken, säger Anders Sundström.

– Frågan om vem som ska sitta i styrelsen beslutar ägarna om. Jag anser att styrelsen har agerat rätt och snabbt, fortsätter han.

Michael Wolf har i enlighet med sitt avtal rätt till uppsägningslön och avgångsvederlag, på totalt 19,5 miljoner. Det är i nuläget oklart om det är pengar som kommer att betalas ut.

– Det har inte utbetalts något avgångsvederlag. Det är något vi får ta ställning till längre fram, säger Anders Sundström.

 

 

"Fel att informera tidigare"

Exakt vilket brott Michael Wolf misstänks för finns det inte några uppgifter om. Men finansmarknadsbrott regleras i marknadsmissbrukslagen och innefattar insiderbrott, otillbörlig marknadspåverkan, obehörigt röjande av insiderinformation och utebliven rapportering av misstänkt marknadsmissbruk.

Flera av de jurister från Finansinspektionen som utreder fallet var på plats under Swedbanks presskonferens på huvudkontoret i Sundbyberg. De fick uppgifterna om misstankarna helgen den 30-31 januari, några dagar efter att Anders Sundström tagit del av informationen.

– Om det kan antas att ett fel har begåtts ska man anmäla. Vi insåg problemet när vi fick klart för oss vem det gällde, säger Hans Strandberg.

– Att informera allmänhet och media tidigare hade inte varit helt fel. Om vi avslöjade det tidigare går vi förbi röjandeförbudet, fortsätter han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen