Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Swedbank ber om ursäkt – efter hotfull ton i kundbrev

Utskicket är ett påminnelsebrev.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Swedbank ber nu om ursäkt.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Swedbank ber om ursäkt efter att kunder har uppfattat hemskickade brev från banken som hotfulla, det skriver Dagens nyheter

– Tanken har absolut inte varit att hota eller skrämmas, skriver Carina Sesser-Nylund på Swedbank till tidningen. 

Svara på frågorna – annars stänger vi ditt konto inom 14 dagar. Så lyder andemeningen i ett brev som Swedbank skickat ut till vissa av sina kunder, det skriver DN. 

Breven grundar sig i bankernas skyldighet att ha kundkännedom, att alltså veta vilka som har kontona öppnade hos dem. Detta innebär att bankerna måste ställa privata frågor om kontoinnehavaren, exempelvis om inkomst. Om kunderna inte kommer med svar kan banken till och med själva få straffåtgärder för att man då inte lever upp till kravet på kundkännedom.

”Vi ber självklart om ursäkt”

Hur bankerna ska samla in svar om sina kunder är dock upp till bankerna själva. Nyligen samlade Swedbank in uppgifter digitalt, och det aktuella brevet är ett påminnelseutskick till kunder som inte har svarat. 

– En del av kunderna har vi tidigare informerat och försökt nå digitalt via vår app eller internetbanken, det fysiska brevet är en påminnelse, skriver Carina Sesser-Nylund, pressekreterare på Swedbank i ett mejl till DN. 

Vissa kunder har uppfattat brevet som hotfullt, skriver DN. Carina Sesser-Nylund beklagar detta. 

– Tanken har absolut inte varit att hota eller skrämmas, och vi ber självklart om ursäkt till de som uppfattat det så. Vi får se över hur vi genomför inhämtningen av den här informationen framåt, för kundkännedom är ett kontinuerligt arbete, säger hon och fortsätter: 

– Breven är utskickade för att vi som bank, enligt lag, är skyldiga att hämta in den här typen av information regelbundet från våra kunder.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!