Swedbank polisanmäler sin förre VD Michael Wolf, skriver Dagens industri. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TTSwedbank polisanmäler sin förre VD Michael Wolf, skriver Dagens industri. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Swedbank polisanmäler sin förre VD Michael Wolf, skriver Dagens industri. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Michael Wolf. Foto: Olle SporrongMichael Wolf. Foto: Olle Sporrong
Michael Wolf. Foto: Olle Sporrong

Swedbank anmäler Michael Wolf

Publicerad

Nu bekräftar Swedbank att man anmäler sin förre vd Michael Wolf till Finansinspektionen.

Skälet är att banken identifierat transaktioner som ”kan antas” utgöra brott.

Swedbanks tidigare koncernchef Michael Wolf har anmälts av Swedbank till för finansmarknadsbrott, bekräftar banken. Den tidigare banktoppen granskas nu av Ekobrottsmyndigheten, efter att banken "identifierat transaktioner som kan antas utgöra brott".

Det var i tisdags som Swedbank gick ut och förklarade att en enig styrelse bestämt att den dåvarande koncernchefen Michael Wolf skulle sluta med omedelbar verkan. Dagens Industri rapporterade under fredagen om att en anmälan till Finansinspektionen ska ha varit ett av skälen, vilket senare visade sig stämma.

LÄS OCKSÅ: Sparkade vd:n säljer allt i Swedbank

 

Anmälan registrerad hos EBM

Swedbank bekräftar att den lämnat in en anmälan mot Michael Wolf hos Ekobrottsmyndigheten, EBM, men svarar ännu inte på när.

– Tyvärr vet inte jag det, svarar Anetter Ringius på Swedbanks presstjänst.

Enligt tidigare uppgifter till Di skulle anmälan gälla misstänkt finansmarknadsbrott, det vill säga något av de fyra brott som regleras i marknadsmissbrukslagen: insiderbrott, otillbörlig marknadspåverkan, obehörigt röjande av insiderinformation eller utebliven rapportering av misstänkt marknadsmissbruk. Bankens formulering när den bekräftar anmälan indikerar att det handlar om insiderbrott.

Expressen har också varit i kontakt med chefen för Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare, Martin Tidén. Han var inte själv på jobbet men förklarade att han inte hade hört talas om en anmälan mot Michael Wolf.

Inte heller kammareåklagare Olof Kronlund, på Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare, som enligt DI uppges ha hand om målet, vill kommentera uppgifterna, uppger DI. Expressen har även sökt Kronlund för en kommentar.

Locket på från EBM

Katinka Wall, pressansvarig på Ekobrottsmyndigheten, kommenterar inte anmälan:

– Om vi gör en utredning eller ett tillslag så faller det inom sekretess, så vi kan inte kommunicera om det skulle förhålla sig på det sättet, säger Katinka Wall, pressansvarig på Ekobrottsmyndigheten.

 

LÄS OCKSÅ: Michael Wolf kostar banken 12 miljarder

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen