Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Swedavia varslar 800 och permitterar 1900

Bromma flygplats.
Foto: May be used freely by Swedavia internal and exte
Malmö Airport.
Landvetter i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Åre Östersund Airport.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Luleå Airport.
Foto: FREDRIK SUNDVALL
Foto: SÖREN ANDERSSON / SÖREN ANDERSSON
Foto: JOHAN NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Swedavia har beslutat att permittera 1900 anställda och samtidigt lägga ett varsel på 800 medarbetare på grund av den stora nedgången i flygtrafiken.

– Även om vår finansiella ställning är god så krävs nu drastiska och omedelbara åtgärder, uppger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd.

Under fredagen beslutade även Ikea för att stänga alla sina restauranger i Sverige. 

För att anpassa organisationen till det nya läget kommer Swedavia att omgående korttidspermittera 1 900 av totalt cirka 2 500 tillsvidareanställda medarbetare. Dessutom lägger Swedavia även ett varsel som omfattar 800 medarbetare, uppger man i ett pressmeddelande.

För de två första veckorna är resenärsminskningen drygt 30 procent vid Swedavias flygplatser, men nedgången väntas fortsätta i takt med flygbolagens aviserade trafikneddragningar genomförs under kommande veckor. De senaste dagarna har resenärsnedgången legat på 70-90 procent.

– Vi är mitt i en samhällskris av sällan skådat slag och vår viktigaste prioritet är nu att begränsa smittspridningen och värna om liv och hälsa. Konsekvenserna för ett företag som möjliggör för människor att mötas är dock dramatiska, eftersom våra intäkter är i princip enbart rörliga och på ett eller annat sätt kopplade till passagerarvolymen. Även om vår finansiella ställning är god så krävs nu drastiska och omedelbara åtgärder, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

Swedavias flygplatser i Sverige

Landvetter (Göteborg)

Kiruna flygplats

Kallax (Luleå)

Malmö Airport (Sturup)

Ronneby Airport

Arlanda

Bromma

Umeå Airport

Visby flygplats

Åre/Östersund flygplats

Swedavia driver flygplatserna i bland annat Stockholm (Arlanda), Göteborg (Landvetter) och Malmö (Sturup). Där har en stor del av trafiken stannat av i sambandmed coronautbrottet.

– Just nu är osäkerheterna om den framtida utvecklingen dock oerhört stora och det är omöjligt att ge några framåtriktade prognoser. Därför behöver vi också förbereda oss genom att skapa ett handlingsutrymme för den fortsatta utvecklingen, konstaterar Jonas Abrahamsson.

Ikea stänger sina restauranger

Under fredagen kom ännu ett beslut på grund av coronautbrottet i Sverige.

Det är möbeljätten Ikea som väljer att stänga alla restauranger i Sverige, skriver Aftonbladet.

Totalt rör det sig om 20 restauranger.

– Vi är måna om våra medarbetare och våra besökare, så vi har fattat det här beslutet tills vidare, säger Sandra Jakob, presskontakt på Ikea, till tidningen. 


Guri från Kepler Cheuvreux om den senaste börsveckan.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!