Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

UG skickade lista på 194 misstänkta företag till SEB

Foto: ANNIKA AF KLERCKER

SEB har fått en lista på nästan 200 företagsnamn av SVT i samband med en granskning av misstänkt penningtvätt i Baltikum.

Banken säger dock att ”95 procent” av företagen inte längre är deras kunder skriver Dagens Industri.

– Ett bra och lugnande besked. Fredagens reaktion på börsen lär i ljuset av detta ses som en överreaktion. Men vi får se om UG har fler konkreta uppgifter kring den grupp kunder banken inte avslutat relationer med, kommenterar Nordnets privatekonom Frida Bratt.

Nyheten om att SEB figurerar i ett kommande avsnitt av ”Uppdrag granskning” fick bankens aktie att rasa i förra veckan.

SEB:s aktie har sedan de gick ut med uppgifterna om SVT:s lista stigit med drygt 2 procent.

Att SEB kontaktats av SVT i samband med ett kommande avsnitt av ”Uppdrag granskning” blev känt i fredags, vilket ledde till att aktien sjönk med tio procent på Stockholmsbörsen samma morgon.

Nu väljer SEB att gå ut med information om kommunikationen med ”Uppdrag granskning” i ett pressmeddelande.

De skriver att SVT har skickat en lista på 194 företagsnamn kopplade till bankens verksamhet i Baltikum.

SEB: Lista på gamla kunder

Dock, skriver SEB, är cirka 95 procent av kundrelationerna på listan redan avslutade.

”SEB:s bedömning är att dessa kvarvarande kunder möter de kriterier som banken ställer och att det inte har funnits skäl att avsluta kundrelationerna med den information SEB har om kunderna i dag, skriver banken i pressmeddelandet o h tillägger:

SEB arbetar löpande med att säkerställa att SEB:s kunder lever upp till bankens krav”

SEB skriver att de går ut med uppgifterna om namnlistan för att ge ”alla som följer banken likvärdig, korrekt och transparent information”.

Frida Bratt, privatekonom, Nordnet:

– Känslan är att banken gjort vad man kunnat för att förhindra penningtvätt. Man har upptäckt fallen och avslutat de flesta relationer. SEB har haft gott om tid att gå igenom transaktioner och kunder sedan anklagelserna mot Swedbank briserade. Intressant som sagt att se om UG har någon info om den grupp som fortfarande är kunder, som banken inte har.

Analytikerns ord om SEB:s aktietapp:

Andreas Håkansson, Danske bank, om beskeden från banken om UG.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!