Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT: Afrikas rikaste kvinna plundrade Ericssons partner

Isabel dos Santos.Foto: PAULO DUARTE / AP TT NYHETSBYRÅN
Ericsson gjorde affärer med det plundrade bolaget.Foto: MICHAEL PERLMUTTER / ERICSSON

Isabel dos Santos, kallad Afrikas rikaste kvinna, plundrade Ericssons affärspartner i Angola på hundratals miljoner kronor.

Det rapporterar SVT Nyheter.

Ericsson pekas ut som medansvarigt.

– De har haft ett val och de har inte använt sin makt, sitt rykte, för att kräva en ren marknad, säger antikorruptionsaktivisten Rafael Marques till SVT Nyheter.

Isabel dos Santos är dotter till Angolas tidigare president José Eduardo dos Santos och en av fyra ägare i landets största mobiloperatör Unitel.

Bolaget har anlitat Ericsson för att att leverera hårdvara när man byggde upp ett nytt 4G-nät, som lanserades 2014. Samtidigt tömde Isabel dos Santos bolaget på hundratals miljoner kronor, rapporterar SVT Nyheter. Detta enligt en annan ägare i bolaget, portugisiska PTV, som tog de övriga ägarna till skiljedomstol.

I ansökan om skiljedom står det att Isabel dos Santos och de övriga var ”inblandade i en plan för att plundra Unitels tillgångar och sedan föra över vinsterna till andra affärsverksamheter som berikar de svarande”.

PTV vann i skiljedomstolen. Unitel tvingades betala 6 miljarder kronor till PTV för kontraktsbrott, skriver SVT.

Lånade ut till sig själv

SVT har nu tagit del av dokument om Isabel dos Santos upplägg för att plundra Unitel. Dokumenten har granskats av SVT och ett 30-tal andra redaktioner i hela världen tillsammans med journalistnätverket ICIJ.

Isabel dos Santos lät Unitel låna ut över fyra miljarder kronor till ett företag hon själv äger. Hon skrev på lånet, både som givare och mottagare, visar dokumenten.

Dos Santos har uppgett att alla lån ska betalas tillbaka och att hon inte begått några oegentligheter.

Kritik mot Ericsson

Enligt den angolanska antikorruptionsaktivisten Rafael Marques har svenska Ericsson och andra utländska företag genom sina affärer med dos Santos bidragit till korruptionen i Angola.

– De har haft ett val och de har inte använt sin makt, sitt rykte, för att kräva en ren marknad, säger han till SVT Nyheter.

Efter att journalistnätverket ICIJ kontaktat angolanska myndigheter gällande de läckta dokumenten frös Angola Isabel dos Santos tillgångar, inklusive hennes ägande i Unitel. Angolanska myndigheter anklagar henne för att vara skyldig över tio miljarder kronor, skriver SVT Nyheter.

Isabel dos Santos kallar utredningarna mot henne för en politiskt motiverad ”häxjakt”. Ericsson har inte kommenterat SVT:s uppgifter.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!