Melania och Donald Trumps tid i Vita huset kan bli kostsam.Melania och Donald Trumps tid i Vita huset kan bli kostsam.
Melania och Donald Trumps tid i Vita huset kan bli kostsam.
Kostnaderna för att beskydda Trump kan bli höga. Foto: Ron Sachs / CNP / POLARIS/IBL POLARISKostnaderna för att beskydda Trump kan bli höga. Foto: Ron Sachs / CNP / POLARIS/IBL POLARIS
Kostnaderna för att beskydda Trump kan bli höga. Foto: Ron Sachs / CNP / POLARIS/IBL POLARIS

Svindlande kostnaden för att skydda Trump

Publicerad

Donald Trumps tid som president blir en kostsam historia för amerikanska skattebetalarna.

Presidentens resor till residenset i Florida har hittills kostat närmare 90 miljoner kronor, skriver Washington Post.

På mindre än en månad.

Donald Trump tillträdde posten som USA:s 45:e president den 20 januari och har snart suttit sin första månad.

 

LÄS MER: Mexikos tuffa svar efter Trumps hot om muren

 

Det har också varit en kostsam månad för den amerikanska statskassan. Tidningen Washington Post beräknar – utifrån Donald Trumps första tid - att han och hans familj år i Vita huset kan bli en av de dyraste hittills. Enligt tidningen kommer Trump-familjens omkostnader att överstiga Obama-familjens med flera hundra miljoner dollar.

Trumps resor kostar multum

Främst är det säkerhets- och resekostnader som drar i väg. En tidigare uppskattning från organisationen Judical Watch visade att Barack Obama och hans åtta år på posten genererat i drygt 862 miljoner kronor i resekostnader, skriver Business Insider.

 

LÄS MER: Efter Trump – nu vill färre resa till USA

 

Om Donald Trump fortsätter på det sätt som han gjort under sin första månad kommer han att överträffa det, skriver tidningen. Presidenten har bland annat varit på flera resor till sitt residens Mar-a-Lago.

Melania Trumps beskydd i New York

Några exempel på vilka kostnader som Donald Trump och hans familj haft är:

• Tre resor till residenset kan ha kostat runt tio miljoner dollar, alltså drygt 88,9 miljoner svenska kronor. Kostnaderna inkluderar bland annat patrullbåtar längs kusten. Tidningen har gjort uppskattningen utifrån en tidigare rapport som den amerikanska regeringen släppte i oktober.

 

LÄS MER: Flera varuhusjättar ratar Ivanka Trumps kollektion

 

• Polisen i Palm Beach behöver förstärkning för att beskydda presidenten och hans ekipage under besöken. Det kan komma att kosta Vita huset tiotusentals dollar om dagen, skriver Washington Post.

• Polischefer i New York uppskattar att det kan kosta 500 000 dollar om dagen – eller 183 miljoner dollar om året – för att skydda Melania Trump och sonen Barron Trump som lever i Trump Tower i staden. Det motsvarar drygt 1,6 miljarder svenska kronor.

Secret Service: ”Mardröm”

Judical Watchs ordförande Tom Fitton påpekar för Washington Post borde vara mer medveten om hur mycket hans resor kostar. Detta då han till skillnad från flera tidigare presidenter vet hur mycket det kostar att driva ett flygplan.

– Det här är ett sätt att bedriva affärer, och presidenten borde veta det, säger han till tidningen.

Men det ständiga beskyddsarbetet under resor kostar också på för säkerhetspersonalen. Jonathan Wackrow, som arbetat på Secret Service i 14 år, berättar för tidningen att det är många agenter som känt sig stressade.

– Det är en logistisk mardröm, säger han till Washington Post.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Fler artiklar om Amerikansk politik
Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen