Sveriges rikaste kvinna storägare i superkrogen

Antonia Ax:son Johnson.
Foto: NICLAS TILOSIUS / KVP
Björn Frantzén, krögare.
Foto: FREDRIK SKOGKVIST / FRANTZEN/LINDEBERG
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

Sveriges rikaste kvinna Antonia Ax:son Johnson, 74, är näst största ägare i restaurang Frantzén som blev första svenska krog att få tre stjärnor i Guide Michelin. 

– Det var en stor kostnad men det är en unik plats, säger Ax:son Johnson till Svenska Dagbladet. 

Under måndagen blev det officiellt. För första gången blev en restaurang i Sverige belönad med tre stjärnor i Michelinguiden: nämligen Frantzén i Stockholm.

Uppståndelsen blev stor när nyheten blev känd.

– Vår hemsida kraschade i går, berättade krögaren Björn Frantzén i SVT i morse.

Näst störst ägare i rörelsen är Antonia Ax:son Johnson, livsmedelsmiljardären som driver Axfood-imperiet med butikskedjorna Willys och Hemköp. Sveriges rikaste kvinna, enligt tidningen Veckans Affärer. 


LÄS MER: Succén – Sverige får sin första trestjärniga krog

Antonia A-son Johnson: "Så kul, så otroligt roligt!"

Svenska Dagbladet har varit i kontakt med henne efter glädjebeskedet. 

– Så kul, så otroligt roligt! säger hon till tidningen. 

Det var för några år sedan som krögaren som gett restaurangen dess namn, Björn Frantzén, hörde av sig till Antonia Ax:son Johnson, son uppskattas vara god för 55 miljarder kronor, och undrade om hon ville gå in som delägare. 

Redan då var planen att knipa Michelinstjärnorna – fast målet var från början två stycken. 

–  Björn Frantzén skrev att målet var att få två stjärnor men det skulle kräva att köket byggdes om och han undrade om vi ville gå in som delägare, säger Antonia Ax:son Johnson till Svenska Dagbladet.  


LÄS MER: Miljardärer betalar lägre skatt än Willys-kassörska

Krögaren Björn Frantzén: "En jävligt bra måndag"

Hon ser Björn Frantzén som en matlagningskonstnär och skicklig entreprenör och bestämde sig för att investera i restaurangen. 

– En jävligt bra måndag, sade krögaren Björn Frantzén när han tog emot priset under måndagen. 

Lovorden haglade:

– Björn Frantzén har skapat en unik vision för nordisk mat, som kombinerar sublima ingredienser med häpnadsväckande kulinariska tekniker. Björn Frantzéns gastronomiska uttryck är verkligen värt resan och är en gustatorisk upplevelse som ingen annan, motiverade Michael Ellis, International Director för Michelin-guiderna, utdelningen i ett pressmeddelande.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!