Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sveriges rikaste kvinna ska hjälpa svenska köttbönder

Sveriges rikaste kvinna Antonia Ax:son Johnson, 74, rycker in för att hjälpa de svenska köttbönderna som tvingas nödslakta sina djurFoto: NICLAS TILOSIUS / KVP
Svenska bönder tvingas nödslakta sina djur i den svåra torkan. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD /IBL IBL BILDBYRÅ

Nu rycker Sveriges rikaste kvinna Antonia Ax:son Johnson, 74, in för att hjälpa de svenska köttbönder som tvingas nödslakta sina djur. 

Hennes livsmedelskedjor Willys, Hemköp och Tempo kampanjar nu för att sälja 200 ton mer kött. 

– Dagligvaruhandeln kan med hjälp av kampanjer uppmuntra konsumenterna att i högre grad välja svenskt kött, säger Nicholas Pettersson, inköpsdirektör på Axfood. 

Under sommartorkan har livsmedelskedjor som Lidl, Ica och Hemköp mött kritik efter att ha skickat ut grilltips och annonser för engångsgrillar och tändvätska – under pågående eldförbud. 

Lidl har efter blundern påbörjat en kampanjsatsning på svenskt kött i sina butiker för att stötta de svenska köttbönderna som tvingas nödslakta djur på grund av foderbrist. 

 

LÄS MER: Efter blundern med grillarna – Lidl vill stötta köttbönder

 

Antonia Ax:son Johnsons förmögenhet: 57 miljarder

Nu följer Antonia Ax:son Johnson, god för 57 miljarder kronor, efter med sitt livsmedelsimperium Axfood. 

– Redan i mitten av juni när de första alarmerande rapporterna kom tog vi kontakt med svenska köttproducenter och slakterier för att hitta gemensamma lösningar för den uppkomna situationen, säger Nicholas Pettersson, vd för Dagab Inköp & Logistik och inköpsdirektör på Axfood, i ett pressmeddelande.  

Koncernens kedjor Willys, Hemköp och Tempo kommer från vecka 33 att påbörja en kampanj för att sälja svenskt nötkött och därmed stötta de svenska köttbönderna. 

Förra året utsågs Antonia Ax:son Johnson till superkommunikatör av tidningen Resumé. Foto: OLLE SPORRONG

 

LÄS MER: Så blev Antonia Ax:son Sveriges rikaste kvinna

 

Ska sälja 200 ton extra nötkött

Extremtorkan har gjort att många bönder tvingats nödslakta sina djur, vilket kommer leda till ett stort köttöverskott på svenska slakterier. 

Axfood berättar att det första skedet är att satsa på att sälja 200 ton kött, motsvarande 1000 nötdjur, utöver den normala försäljningen. 

Axfoods största köttleverantör, slakteriet KLS Ugglarps, är positiva till samarbetet. 

 

LÄS MER: Mjölkbonden Anette: Nu börjar jag gråta - tvingas mata korna med dåligt foder

 

Slakteriet: "Bra initiativ som Axfood gör"

– Vi tycker det är ett bra initiativ som Axfood gör. Ska vi få avsättning för den ökade tillgången måste alla hjälpas åt. Det är en stor press och en svår situation som Sveriges bönder befinner sig i och då gäller det att alla tar ansvar från bonde till konsument, säger Paul Robertsson på KLS Ugglarps, i pressmeddelandet. 

Axfood har även beslutat att skänka sitt överskott av frukt och grönt till svenska köttbönder.  

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!