Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sveriges mest skuldsatta förlorade – striden avgjord

Har skulder på 1,5 miljarder – växer med 19 000 per dag.
Bengt Ågerup har svenskt rekord – i skatteskuld.Foto: JK / KANAL 75 AB
Kronofogden har länge jagat Bengt Ågerup för hans enorma skatteskuld.Foto: Krister Vikström

Före detta Uppsalabon Bengt Ågerup har en skatteskuld på 1,5 miljarder kronor hos Kronofogden – svenskt skuldrekord för en privatperson.

Han har fört en rättslig strid mot Skatteverket för att slippa den svidande miljardsmällen.

Nu har Högsta förvaltningsdomstolen valt att inte pröva det överklagande som lämnades in i maj 2019, skriver Nyhetsbyrån Siren.

Ågerup har därmed förlorat efter många års kamp.

Miljardären Bengt Ågerup har under lång tid haft en tvist med Skatteverket.

Tvisten har gällt om han skulle beskattas för inkomster av tjänst och kapital. Dessa har han dragit in efter en räcka affärer, som hör ihop med försäljningen av hans andel i det framgångsrika medicinteknikföretaget Q-Med AB.

Ågerup utvandrade till Schweiz 1996. 

Skatteverket har hela tiden hävdat att Ågerup ägnat sig åt ett uppenbart skatteupplägg.

I april förra året gav kammarrätten Skatteverket rätt i deras tolkning. Ågerups hopp var då att Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, skulle ta upp målet. 

Ågerups advokat besviken

Nu står det slutligen klart att Q-medgrundaren förlorat, då Högsta förvaltningsdomstolen valt att inte pröva överklagandet som lämnades in i maj 2019. 

Ågerups ombud advokat Anna Romell Stenmark är besviken över utgången, och säger till Nyhetsbyrån Siren:

– Eftersom HFD övervägde det här under så pass lång tid trodde vi att de skulle pröva målet.

Ågerups juridiska ombud har förgäves argumenterat för att han haft en starkare ekonomisk anknytning till Frankrike och Schweiz. Skatteverket skulle därför inte haft fog för sin linje om obegränsad skattskyldighet i Sverige.

Tryckte på att detta berör ett stort antal

I överklagandet till HFD i fjol tryckte Ågerups ombud i en nio sidor lång inlaga på att det finns få prejudikat när det gäller frågan om ”centrum för levnadsintressen”, och att detta berör ett stort antal personer.  

Han borde därför bara beskattas för hälften av inkomsterna från Q-Medförsäljningen, argumenterade Ågerup och hans advokat. 

– HFD har sagt sitt och vi får förhålla oss till det. Men givetvis är det fortfarande vår åsikt att vi inte förstår slutsatsen i målet, säger Anna Romell Stenmark till Nyhetsbyrån Siren.

Ågerup har vid sidan av entreprenörskapet bland annat sponsrat fotbollslaget Sirius och grundat Stall Zet, ett av landets mest framgångsrika travstall.

Satsningen med Sirius inleddes på allvar 2010 när Ågerup registrerade företaget Upplands Spelartutveckling AB (USAB) och köpte loss hela Sirius spelartrupp.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!