Sveriges handel med Nordkorea

Nordkoreas diktator Kim Jong-un bedriver begränsad handel med Sverige.
Foto: HOW HWEE YOUNG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nordkorea beställde 1000 Volvobilar från Nordkorea – och smet från notan.
Foto: - - / OKÄND

Förra året importerade Sverige varor för 1,5 miljoner kronor från diktaturen Nordkorea, enligt TT. 

Annars är det handel med grannlandet Kina och vapenaffärer som ger landet inkomster. 

– Det är få stater som Nordkorea har något utbyte med, säger Jerker Hellström vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) till TT.  

I början av veckan fick USA genom FN:s säkerhetsråd igenom nya sanktioner mot Kim Jong-uns diktatur i Nordkorea, efter att landet fortsatt med sina missiltester. 

Sanktionerna omfattar bland annat landets export av kol, järn och fiskprodukter och beräknas kunna krympa dess inkomster med en tredjedel. 

Få länder bedriver handel med Nordkorea

Nordkoreas huvudsakliga handelsutbyte sker med grannlandet Kina. 

– Det är få stater som Nordkorea har något utbyte med. Kontakterna mellan nordkoreanska arbetarpartiet och kinesiska kommunistpartiet är det som ger förutsättning för handel mellan länderna, säger Jerker Hellström, projektledare för Asien- och Mellanösterprogrammet på FOI till TT. 

Men ett annat land som Nordkorea har handelsutbyte med, om än i väldigt liten omfattningen, är Sverige. 

Siffor från Kommerskollegium visar att Sverige exporterade varor till ett värde av 449 000 kronor till Nordkorea under förra året, enligt TT. Samtidigt ska Sverige ha importerat varor från den ökända diktaturen till ett värde av 1,5 miljoner kronor. 

Sverige erkände Nordkorea 1973

Sverige erkände Nordkorea redan 1973 och under årens lopp har landet dragit på sig 3 miljarder i skulder till Sverige. Huvudsakligen handlar det om en skuld för 1000 Volvobilar som Sverige levererade för 30 år sedan – men ännu inte fått betalt för. 

Samtidigt får landet in pengar på vapenhandel. 

– Det finns en gråvapenexport till länder i Afrika och Mellanöstern, säger Frédéric Cho, fristående Kinarådgivare, till TT. 

Börserna sjunker världen över

Nordkorea reagerade med raseri på de nya sanktionerna och trappade upp de verbala hoten. Samtidigt framkom information om att landet har utvecklat en kärnvapenstridsspets liten nog att rymmas på de interkontinentala robotar som landet har sedan tidigare. 

Hotfullheterna eskalerade med att Donald Trump varnade Nordkorea för att deras provokationer skulle mötas med "eld och vrede". 

Konflikten har de senaste dagarna sänkt humöret på världens börser och fått investerare att söka sig till guld och andra ädelmetaller, och även valutor. Dock har aktier inom vapenindustrin klättrat uppåt. 

Det breda indexet på Stockholmsbörsen, OMXPI, befann sig vid 14-tiden på torsdagen på minus 0,5.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!