Nordkoreas diktator Kim Jong-un bedriver begränsad handel med Sverige. Foto: HOW HWEE YOUNG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNNordkoreas diktator Kim Jong-un bedriver begränsad handel med Sverige. Foto: HOW HWEE YOUNG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreas diktator Kim Jong-un bedriver begränsad handel med Sverige.  Foto: HOW HWEE YOUNG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nordkorea beställde 1000 Volvobilar från Nordkorea – och smet från notan. Foto: - - / OKÄNDNordkorea beställde 1000 Volvobilar från Nordkorea – och smet från notan. Foto: - - / OKÄND
Nordkorea beställde 1000 Volvobilar från Nordkorea – och smet från notan.  Foto: - - / OKÄND

Sveriges handel med Nordkorea

Publicerad

Förra året importerade Sverige varor för 1,5 miljoner kronor från diktaturen Nordkorea, enligt TT. 

Annars är det handel med grannlandet Kina och vapenaffärer som ger landet inkomster. 

– Det är få stater som Nordkorea har något utbyte med, säger Jerker Hellström vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) till TT.  

I början av veckan fick USA genom FN:s säkerhetsråd igenom nya sanktioner mot Kim Jong-uns diktatur i Nordkorea, efter att landet fortsatt med sina missiltester. 

Sanktionerna omfattar bland annat landets export av kol, järn och fiskprodukter och beräknas kunna krympa dess inkomster med en tredjedel. 

Få länder bedriver handel med Nordkorea

Nordkoreas huvudsakliga handelsutbyte sker med grannlandet Kina. 

– Det är få stater som Nordkorea har något utbyte med. Kontakterna mellan nordkoreanska arbetarpartiet och kinesiska kommunistpartiet är det som ger förutsättning för handel mellan länderna, säger Jerker Hellström, projektledare för Asien- och Mellanösterprogrammet på FOI till TT. 

Men ett annat land som Nordkorea har handelsutbyte med, om än i väldigt liten omfattningen, är Sverige. 

Siffor från Kommerskollegium visar att Sverige exporterade varor till ett värde av 449 000 kronor till Nordkorea under förra året, enligt TT. Samtidigt ska Sverige ha importerat varor från den ökända diktaturen till ett värde av 1,5 miljoner kronor. 

Sverige erkände Nordkorea 1973

Sverige erkände Nordkorea redan 1973 och under årens lopp har landet dragit på sig 3 miljarder i skulder till Sverige. Huvudsakligen handlar det om en skuld för 1000 Volvobilar som Sverige levererade för 30 år sedan – men ännu inte fått betalt för. 

Samtidigt får landet in pengar på vapenhandel. 

– Det finns en gråvapenexport till länder i Afrika och Mellanöstern, säger Frédéric Cho, fristående Kinarådgivare, till TT. 

Börserna sjunker världen över

Nordkorea reagerade med raseri på de nya sanktionerna och trappade upp de verbala hoten. Samtidigt framkom information om att landet har utvecklat en kärnvapenstridsspets liten nog att rymmas på de interkontinentala robotar som landet har sedan tidigare. 

Hotfullheterna eskalerade med att Donald Trump varnade Nordkorea för att deras provokationer skulle mötas med "eld och vrede". 

Konflikten har de senaste dagarna sänkt humöret på världens börser och fått investerare att söka sig till guld och andra ädelmetaller, och även valutor. Dock har aktier inom vapenindustrin klättrat uppåt. 

Det breda indexet på Stockholmsbörsen, OMXPI, befann sig vid 14-tiden på torsdagen på minus 0,5.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen