Sedan fjärde kvartalet 2014 var ökningen 4,5 procent av bnp. Foto: Shutterstock/GrafikSedan fjärde kvartalet 2014 var ökningen 4,5 procent av bnp. Foto: Shutterstock/Grafik
Sedan fjärde kvartalet 2014 var ökningen 4,5 procent av bnp. Foto: Shutterstock/Grafik
Anna Breman, chefsekonom Swedbank, spår mer pengar i plånboken. Foto: SwedbankAnna Breman, chefsekonom Swedbank, spår mer pengar i plånboken. Foto: Swedbank
Anna Breman, chefsekonom Swedbank, spår mer pengar i plånboken. Foto: Swedbank

Sveriges ekonomi går "riktigt bra"

Publicerad

Den svenska ekonomin går bra - ja riktigt bra.

Sveriges bnp-tillväxt steg med 1,3 procent sista kvartalet 2015 jämfört med tredje kvartalet förra året.

– Det här är bra för hushållen, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank som också spår mer pengar i plånboken för löntagarna.

Experterna jublar över de nya bnp-siffrorna från Statistiska centralbyrån, SCB.

Uppgången var bred, men exporten bidrog mest till överraskande positiva siffrorna.

Sedan fjärde kvartalet 2014 var ökningen 4,5 procent. bnp för helåret var 4,1 procent högre än 2014.

– Det här är bra för hushållen, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank.

Är räntefesten över?

– Jag vill inte uttrycka mig så. Men jag tycker det minskar sannolikheten för att Riksbanken fortsätter att sänka räntan.

Anna Breman tror inte att hushållen får någon ränteuppgång på kort sikt, alltså under 2016.

– Det är sådant tryck från resten av världen på låga räntor.

Bred uppgång

Det som gör siffrorna extra intressanta är det faktum att det inte bara en faktor som bidragit till den överraskande höga BNP-ökningen.

– Det var en bred uppgång, inte bara att exporten ökar mer än väntat, säger Anna Breman.

– Hushållens konsumtion är hög och även investeringarna. Husbyggandet ökar och även offentliga investeringar ökar. Det vi kallar offentlig konsumtion, det vill säga att statens och kommunernas utgifter ökar.

Kommunerna börjar också anställa fler personer, delvis beroende på flyktingströmman.

– Allt det här sammanlaget bidrar till en högre tillväxt.

 

LÄS MER: Amorteringskravet 2016 - allt du behöver tänka på

 

Vad kan jag som enskild medborgare förvänta mig av 2016?

– Det som är positivt med en sådan här god tillväxt när det är många delar av ekonomin som bidrar, är att det blir lättare för den enskilde att hitta jobb. Det är många som skriker efter arbetskraft. Industrin går bättre, Den offentliga sektorn och tjänstesidan går bra.

– Det vi ser är att arbetsmarknaden stärks, och det är väldigt positivt för den enskilde. Det här kan bidra till lite högre löneökningar eftersom det börjar bli brist på arbetskraft. Det kan leda till positiv löneutveckling och det är bra för hushållen, men värre för arbetsgivarna, säger Swedbanks chefsekonom Anna Breman.

Risk för överhettning av den svenska ekonomin?
   – Nej, jag tror inte det. Arbetslösheten i Sverige är fortfarande hög, inflationen är under Riksbankens mål och tillväxten i Sverige har varit trög sedan finanskrisen. Utvecklingen i omvärlden är fortfarande skakig, vilket kommer att dämpa ökningen i exporten framöver. Det är positivt att vi ser en bred uppgång i tillväxten där många sektorer bidrar. Jag är mer orolig för att den starka tillväxten blir kortvarig än att ekonomin blir överhettad, säger Anna Breman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen