Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Coronasmäll mot ekonomin – Sveriges BNP minskar kraftigt

Finansminister: "Största nedgången för ett enskilt kvartal sedan 80-talet"
Sveriges finansminister Magdalena Andersson.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Foto: NORDNET

Coronakrisen slår hårt mot den svenska ekonomin. 

Sveriges bruttonationalprodukt, bnp, backade med 8,6 procent under andra kvartalet, visar SCB:s bnp-indikator.

– Det tycks som att vi har haft en något bättre bnp-utveckling än flera andra länder, säger Magdalena Andersson, finansminister. 

Statistiska centralbyrån, SCB, presenterar på onsdagsmorgonen siffrorna från bnp-indikatorn. 

Sveriges ekonomi krympte med 8,6 procent andra kvartalet 2020, säsongrensat och jämfört med första kvartalet. Kalenderkorrigerat och jämfört med andra kvartalet 2019 minskade bnp med 8,2 procent. 

– Vi ser att vi hade väldigt stora bnp-fall under andra kvartalet, både i Europa och i USA. Om vi tittar på USA är det den största nedgången i efterkrigstiden. Om vi tittar på den siffran vi fick i Sverige, ser vi att den svenska bnp-siffran tycks falla något mindre än i flera andra länder, säger Magdalena Andersson på en pressträff. 

Nedgången är den största SCB uppmätt för ett enskilt kvartal, sedan den första jämförbara perioden 1980. 

Rasar med 8,6 procent

Bakom nedgången står bland annat ett rejält tapp i hushållkonsumtionen. Finansministern är försiktigt optimistisk om den fortsatta utvecklingen: 

– Statistiken vi får in tyder på att vi, både globalt och i Sverige, är i en återhämtningsfas. Men också att det är en återhämtning som kan ta tid, säger Magdalena Andersson och trycker på att läget på arbetsmarknaden är fortsatt allvarligt: 

– Risken finns att botten ännu inte är nådd. 

SCB:s bnp-indikator kan ställas mot det historiska bnp-tapp som drabbat Europa till följd av coronakrisen. I förra veckan redovisade Eurostat siffror för EU-länderna om att ekonomierna krympte med 12,1 procent i jämförelse med första kvartalet och 15 procent i årstakt.

– Det har varit ett extremt tufft kvartal och nu får vi siffror på det. Dock är siffran inte riktigt, riktigt lika dyster som i andra regioner, i euroområdet är motsvarande siffra -15 procent. Det beror delvis på vår lite mer öppna coronastrategi men också på att vi har en stor tjänstesektor som kunnat hålla i gång eftersom det för stora delar av arbetsstyrkan fungerat att arbeta hemma, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. 

Effekterna av coronakrisen var under första kvartalet förhållandevis blygsamma i Sverige, då steg bnp med 0,1 procent, säsongsrensat och jämfört med fjärde kvartalet 2019. 

Andersson (S): "Risken finns att botten inte är nådd"
Handelsbankens Claes Måhlen kommenterar