Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Premiär för Apple Pay – ska ersätta kreditkort

Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

I dag, tisdag, lanseras Apple Pay i Sverige – med betallösningen kan du handla med din Iphone i stället för med korten. 

Bland andra Nordea, Mastercard och Visa och Izettle stöder redan betalformen. 

–Med lanseringen av Samsung Pay i april och nu Apple Pay kommer contactless förhoppningsvis även ta fart i Sverige, säger Johan Bendz, strategi- och kommunikationschef hos IZettle.  

Vågar du betala med din smartphone?

Apples betalfunktion Apple Pay har redan etablerats i europeiska länder som Storbritannien, Spanien, Italien och Frankrike och under tisdagen är det alltså Sverigepremiär. 

Apple Pay fungerar med tech-jättens smarttelefoner och smartklockan Apple Watch. Genom att registrera de betalkort som accepteras i telefonen så kan den användas i alla affärer och butiker som accepterar dessa kort i sina kontaktlösa terminaler. 

LÄS MER: Applerival slår rekord – men vd:n lämnar

Nordea, Visa och Mastercard fungerar med Apple Pay i Sverige

Först ut av storbankerna att göra sina kort kompatibla med Apple Pay är Nordea. Korttillverkaren Visa stöder den nya betallösningen från start.

– De flesta svenskar använder redan mobilen för betalningar eller banktjänster och är vana vid att ha flera olika tjänster i mobilen. Lanseringen av Apple Pay i Sverige gör att ännu fler kan använda sina mobila enheter för säkra och bekväma betalningar, säger Christina Lind, Sverigechef på Visa i ett uttalande. 

Även Mastercard gör Apple Pay tillgängligt för sina kortkunder i Sverige.

– Med dagens lansering av Apple Pay, i samarbete med våra kortutgivare, stärker vi vår satsning kring att erbjuda Mastercards kortinnehavare trygga och smidiga mobila betalningar i alla kanaler, säger Sasha Krstic, regionchef för Mastercard i Norden och Baltikum, i ett uttalande. 

LÄS MER: Sverigepremiären nära för Apple Pay 

Samsung före Apple med betallösning på smarttelefon i Sverige

Mobilbetalningsföretaget Izettle och bensinbolaget St1 hör till andra aktörer som stöder Apple Pay. 

– För konsumenten är Apple Pay en helt ny betallösning, men det är bara början av en spännande, ny generation av smidigare och säkrare sätt att betala på. För kunden blir det bekvämt och inte minst säkrare och snabbare att använda en ny generation digitala plånböcker, säger Hilde Wahl, vd på St1.

Samsung drog i mars i gång sin betallösning, Samsung Pay, som i dagsläget stöds av SEB och deras Mastercard, Handelsbanken, Swedbank, Nordea, Ica banken, Eurocard och Rikskuponger. 

I förra veckan berättade Dina Pengar om att samstämmiga uppgifter till tech-bloggen Macpro gjort gällande att Apple Pay skulle lanseras i dag, tisdag, och att Nordea skulle vara först av storbankerna att stödja betallösningen. 

Uppgifterna avfärdades som rykten av Nordeas presschef Petter Brunnberg, men visade sig alltså stämma.  

Så betalar du med Apple Pay

I butik

Med Iphone

Håll fingret på touch ID-knappen och håll telefonen från den kontaktlösa betalterminalen tills du får meddelande om att betalningen är klar. 

Med Apple Watch 

Dubbelklippa på sidoknappen och håll din klocka några centimeter från den kontaktlösa betalterminalen tills du känner en lätt vibration från klockan. 

I appar 

När du hittar en vara som du vill handla trycker du på alternativet för att betala med Apple Pay. För att slutföra betalningen med Iphone och Ipad legitimera dig ed Touch ID-knappen. Men Apple Watch dubbelklickar du på sidoknappen. 

Det går även att betala på samma sätt över nätet genom Apples webbläsare Safari. 

Källa: Apple 

 

LÄS MER: Apple Watch Series 3 – guide till Apples senaste smartklocka 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!