Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige lyfts fram som föregångsland – snart kontantfritt

Björn Ulvaeus lyfts fram som en förespråkare för en kontantfri värld.
Foto: Olle Sporrong
Abba-museet är en av de kontantfria institutionerna i SVerige.
Foto: Sven Lindwall
I Sverige sker endast 20 procent av alla kundbetalningar med kontanter, i övriga världen ligger den siffran på 75 procent.
Foto: Nike Isaksson/Ibl-Aop
Allt är dock inte positivt. Artikeln tar upp att nätbedrägerier ökar och att marginaliserade grupper som ofta är beroende av kontanter riskerar att drabbas.
Foto: Magnus Jönsson

Sverige är snart ett kontantlöst samhälle.

I alla fall enligt en artikel i New York Times.

Artikeln lyfter fram Sverige som ett föregångsland, där teknologin kommit längre än i andra länder.

Swish, kontokort och ett Abba-museum som inte tar kontanter. De är alla exempel på att Sverige kommer att vara helt kontantfritt inom en snar framtid. Det menar New York Times.

I en artikel, där bland annat Björn Ulvaeus intervjuas, radas bevisen upp för att kontanterna skulle vara på väg bort i Sverige.

Artikel lyfter fram statistik som visar att kontanter endast utgör två procent av den svenska ekonomin, att jämföra med tio procent i euroländerna och knappt åtta i USA.

I Sverige sker endast 20 procent av alla kundbetalningar med kontanter, i övriga världen ligger den siffran på 75 procent.


LÄS OCKSÅ: Så luras du på mellandagsrean

Kontantfritt samhälle säkrare

För ytterligare befästa tesen tas en rad exempel på kontantlösa institutioner upp. Förutom Abba-museet besöks bland annat en kyrka där kollekten tas upp genom en automat, en så kallad kollektomat, eller genom Swish.

Anledningen till att just Sverige går först mot det kontantlösa samhället är att man är ett teknologiskt föregångsland. Det finns stora fördelar med att skrota kontanter.

Ett av huvudargumenten som tas upp är att det är säkrare. Om kontanterna försvinner så minskas rånrisken avsevärt, eftersom det då inte finns något att råna.

Björn Ulvaeus lyfts fram som en förespråkare för en kontantfri värld. Efter att familjen drabbats av inbrott har aldrig kontanter på sig längre, och berättar att det får honom att känna sig tryggare.

– Det var en sådan känsla av osäkerhet. Det fick mig att tänka: vad skulle hända om samhället var kontantfritt och rånare inte kunde sälja det de stal, säger han till New York Times reporter.


LÄS OCKSÅ: Kraftig ökning av kortbedrägerier

Marginaliserade grupper drabbas

Dessutom tjänar många på att de försvinner. Bankernas transaktioner blir enklare och staten ser gärna att betalningar sker utan kontanter eftersom det är svårare att komma undan skatten då.

Allt är dock inte positivt. Artikeln tar upp att nätbedrägerier ökar och att marginaliserade grupper som ofta är beroende av kontanter riskerar att drabbas.

Slutsatsen är ändå att fördelarna väger upp nackdelarna. Sverige kommer att bli kontantfritt, frågan är när snarare än om menar New York Times.

– Allt talar till det kontantlösa samhällets fördel. Det är en utopisk tanke, men vi är väldigt nära nu, säger Björn Ulvaeus i artikeln.


LÄS OCKSÅ: Han "vann" 400 000 kr  brände hela lönen


Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar