Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prognos: Reporäntan höjs inte förrän våren 2019

Ylva Hedén Westerdahl är prognoschef på Konjunkturinstitutet. Foto: Konjunkturinstitutet
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: ADAM IHSE / EXPONERA / SCANPIX SWEDEN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige står på topp, men snart vänder konjunkturen ned. 

– Det riktigt vackra sommarvädret har varit och det kommer nu att bli en mer normal svensk sommar, säger Konjunkturinstitutets prognoschef Ylva Hedén Westerdahl. 

KI tror samtidigt att Riksbanken väntar med att höja räntan till 2019. 

Stämningen är hög i svensk ekonomi och fortsätter att vara det i juni. Enligt Konjunkturinstitutets barometerindikator är läget "betydligt" starkare än normalt inom tillverkningsindustrin. Också för bygg- och anläggningsverksamhet steg pekar indikatorn på ett starkare läge än normalt. Indikatorn för detaljhandeln steg för andra månaden i rad och även tjänstesektorn visar på starkare optimism än normalt bland tjänsteföretagen. 

Men bland hushållen blir stämningen allt mörkare. 

Hushållens syn på den egna ekonomin dämpades för femte månaden i rad. Även synen på Sveriges ekonomi i stort försvagades. 

FRIDA BRATT: Har du inte råd med marmor är du inget värd 

Högkonjunktur på topp

Kanske beror det på att hushållen blickar framåt mer än företagarna. Den svenska högkonjunkturen kulminerar i år, enligt KI. 

– Den svenska ekonomin befinner sig i en högkonjunktur sedan 2016 och den kulminerar i år. Det riktigt vackra sommarvädret har varit och det kommer nu att bli en mer normal svensk sommar, sa KI:s prognoschef Ylva Hedén Westerdahl vid en pressträff på tisdagen, enligt nyhetsbyrån Direkt. 

KI skriver i sin prognos att nästa år präglas av en mer avtagande tillväxt, bland annat på grund av minskande inhemska bostadsinvesteringar. 

I stället hålls BNP-tillväxten uppe av en stigande efterfrågan på svenska exportprodukter, konstaterar KI. BNP stiger enligt KI med 2,4 procent i år, och 1,9 procent 2019. Det kan jämföras med att KI i mars trodde på en ökning med 2,8 procent i år och 2,1 procent 2019. 

Räntan höjs 2019

Hög efterfrågan, höga energipriser och svag krona bidrar till att inflationen stabiliseras kring 2 procent under 2018 och 2019, spår KI. KI spår att Riksbanken börjar höja räntan först under våren 2019. KI:s prognos pekar därmed på en senare höjning än Riksbankens egen prognos. 

FRIDA BRATT: Stefan Ingves kan ha släppt en bomb i din pensionspåse 

KI ser också risker i världsekonomin, främst risken för ett upptrappat handelskrig. 

– Blir det en fortsatt eskalering kommer det att slå mot världshandeln, sade Ylva Hedén Westerdahl, som också ser risker med brexit och det osäkra politiska läget i Italien. 

På tisdagen kom också siffror från SEB:s sparbarometer, som visar att de svenska hushållens nettoförmögenhet minskade med 109 miljarder kronor under första kvartalet. 

Det enskilt största bidraget till nedgången kom från minskade fastighetstillgångar.

– Siffrorna visar på bostadstillgångarnas stora betydelse för hushållens förmögenhetsutveckling. För andra kvartalet i rad ser vi hur både brutto- och nettoförmögenhet minskar på grund av den skakiga utvecklingen på bostadsmarknaden, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!