Vid årsskiftet höjs skatten för personer som tjänar mer än 50 000 kronor i månaden. Foto: Pelle T Nilsson
Vid årsskiftet höjs skatten för personer som tjänar mer än 50 000 kronor i månaden. Foto: Pelle T Nilsson

Sverige får världens högsta marginalskatter

Publicerad

Vid årsskiftet höjs skatten för personer som tjänar mer än 50 000 kronor i månaden.

Då får vi världens högsta marginalskatter.

Enligt regering ska det öka skatteintäkterna, men enligt experter som DN pratat med så kommer de i stället att minska.

Jobbskatteavdraget ska trappas av för personer som tjänar mer än 50 000 kronor i månaden.

Enligt de beräkningar som regeringen utgått från ska det ge en ökade skatteintäkter på 2,7.

Den beräkningen kritiseras dock av det näringslivsfinansierade institutet Timbro. De har gett ut en rapport författad av doktoranden Jacob Lundberg.

I den kommer han fram till att skatteintäkterna i stället kommer att minska när avdraget trappas av. Detta eftersom det kan få människor att arbeta mindre.

Finansminister Magdalena Andersson håller dock fast vid regeringens beräkning.

– Vi använder de konventioner som vi har på finansdepartementet. Vi håller oss till reglerna. Sedan får vi utvärdera detta i efterhand och se vad det har haft för effekt, säger hon till DN.

 

LÄS OCKSÅ: Så förändras skatten 2016 – så påverkas du

Sverige går om Aruba

I och med att jobbskatteavdraget ska trappas av får Sverige förmodligen världens högsta marginalskatter.

Marginalskatten anger hur mycket en löntagare betalar i skatt på den sista intjänade kronan. Sedan 1990-talskrisen har Sveriges marginalskatt legat på i genomsnitt 57 procent.

Vid årsskiftet höjs den med i snitt tre procent. Det gör att vissa höginkomsttagare endast får behålla 40 procent vid en löneökning.

Sverige får då en marginalskatt på 60 procent. Därmed går vi om Aruba och får den högsta marginalskatten i världen.

 

LÄS OCKSÅ: Så blev 2015 för pensionsspararna

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen