Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige drar in miljardkrediter till Belarus

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Det var våldsamma protester under hösten, efter valet i Belarus.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Lukasjenka.
Foto: SERGEI SHELEG / AP TT NYHETSBYRÅN

Exportkreditnämnden hade gått in med så kallade kreditgarantier i en kritiserad svensk affär i Belarus.

Garantierna var enligt TV4 värda nästan två miljarder.

Men nu drar nämnden tillbaka krediterna, rapporterar TT.

– Vi kan dra lärdomar, säger generaldirektör Anna-Karin Jatko till nyhetsbyrån.

Affären i fråga gällde en försäljning av gasturbiner från Siemens i Finspång till två belarusiska energibolag. Där hade Exportkreditnämnden, i augusti i fjol, beslutat sig för att gå in med en kreditgaranti på omkring två miljarder kronor.

Det var TV4:s ”Kalla fakta” som avslöjade miljardgarantierna – som kom mitt under höstens våldsamma protester mot det riggade belarusiska valet.

Efter att presidenten Aljaksandr Lukasjenka tvingat ner ett plan i Belarus – för att kunna gripa en regimkritisk journalist – har nu nämnden omprövat sitt beslut.

Enligt vad nämnden uppger för TT kom i mars i år ny, allvarlig information från Belarus. I samband med det stoppades utbetalningarna och en analys av affären gjordes.

Slutsatsen: Miljardgarantin skulle aldrig ha utfärdats.

Det saknas enligt myndigheten förutsättningar för att projekten i Belarus ska kunna leva upp till kraven på mänskliga rättigheter i enlighet med internationella regelverk.

”EKN har mångårig erfarenhet av kravställning och uppföljning gällande risker för mänskliga rättigheter i verksamheter i svåra länder. Men här har vi kommit till vägs ände. För de här affärerna bedömer vi att det saknas förutsättningar för de åtgärder vi kräver”, säger EKN:s generaldirektör Anna-Karin Jatko i en kommentar till TT.

När EKN:s styrelse utfärdade garantiofferterna reserverade sig Camilla Mellander, departementsråd och enhetschef på utrikesdepartementet samt ledamot i styrelsen. Hon hänvisade till den ”allvarliga utvecklingen i landet med repression och godtyckliga arresteringar”, enligt utrikesminister Ann Linde (S).

Under en pressträff inför ett möte med Europeiska rådet på tisdagen kommenterade statsminister Stefan Löfven EKN-affären.

– Myndigheten fattar självständiga beslut. De har generellt sett en svår men väldigt viktig uppgift att se till att svenska företag ges möjlighet att exportera utomlands. De ska ta hänsyn till frågan om mänskliga rättigheter, säger Stefan Löfven.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!