Sverige är inte längre det bästa landet att bli gammal i. Foto: COLOURBOX
Sverige är inte längre det bästa landet att bli gammal i. Foto: COLOURBOX

Länderna som är bäst och sämst att åldras i

Publicerad

För två år sedan var Sverige det bästa landet att bli gammal i. Men sedan dess har det gått nedåt för Sveriges äldre. I årets undersökning tappar Sverige ytterligare en placering.

Året 2013 rankades Sverige som det bästa landet i världen att bli gammal i av organisationen HelpAge International. Ett år senare hade vi ramlat ner till plats två. I år föll vi ytterligare en placering till nummer tre.

– Det kanske har mindre att göra med Sveriges utveckling och mer att göra med andra länders framsteg, säger Sarah Gillam, presschef på HelpAge International.

LÄS OCKSÅ: Lyft sparandet till din pension

Efter Schweiz och Norge

Bästa landet att bli gammal i är nu Schweiz och näst bäst är Norge. Sverige har tappat fyra poäng i indexet från 2013 vilket enligt Sarah Gillam är ett väldigt litet tapp.

På området ”hälsa” har Sverige tappat flest placeringar. Från att ha varit det sjunde bästa landet för två år sedan är vi nu nere på 12:e plats. Under ”hälsa” ingår förväntad livslängd, fysiskt och psykiskt välbefinnande, åldersdiskriminering och samhällets förståelse för äldre personers hälsotillstånd. Bäst i världen för äldres hälsa är Japan följt av Schweiz och Spanien.

LÄS OCKSÅ: Greppa pensionen - så får du ut max

Botten i Europa

Sverige klarar sig bättre när det gäller pensionärers ekonomi där vi klättrar två placeringar från förra året och hamnar på en sjunde plats. Men även på den fronten har vårt grannland i väst det bättre.

Det sämsta landet i Europa att bli gammal i är Grekland som hamnar på plats 79 av de 96 länder som är med i indexet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen