Carola Lemne fyller 60 i år och hade egentligen tänkt vara kvar i ytterligare två år. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TTCarola Lemne fyller 60 i år och hade egentligen tänkt vara kvar i ytterligare två år. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Carola Lemne fyller 60 i år och hade egentligen tänkt vara kvar i ytterligare två år. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Foto: OLLE SPORRONGFoto: OLLE SPORRONG
 Foto: OLLE SPORRONG

Svenskt näringslivs vd Carola Lemne avgår

Publicerad

Svenskt näringslivs vd Carola Lemne avgår.

Detta efter drygt tio år i organisationen.

Hon lämnar organisationen när en ny vd är på plats.

– Jag har inte tänkt att bli pensionär på det här jobbet, det är varken bra för organisationen eller personen”, säger hon till Di.

Svenskt Näringsliv planerar för ett tronskifte. 

Efter drygt tio år i organisationen har vd:n Carola Lemne bestämt sig för att lämna – så fort en ny vd är på plats, kan TT avslöja.

Svenskt Näringsliv har startat processen med att rekrytera en ny vd. Nuvarande vd:n Carola Lemne fyller 60 i år och hade egentligen tänkt vara kvar i ytterligare två år, för att sedan hinna testa någonting nytt innan pensionen.

2020 förändrar läget

Men avtalsrörelsen 2020 förändrar läget.

– Vår ordförande Fredrik Persson och jag konstaterade att 2020 är nästa stora avtalsrörelse, så det är inget bra tillfälle för att vare sig att ha en vd som slutar eller en vd som just börjat. Så vi bestämde oss för att det är bäst att dra i gång rekryteringsprocessen redan nu, säger Lemne till TT.

Målet är att ha en ny vd på plats senast om ett år. Vilket innebär att Carola Lemne innehar posten fram tills dess.

En post som hon har haft sedan början av 2014, då Carola Lemne efterträdde Urban Bäckström.

”Inte pensionär på jobbet”

– Jag har inte tänkt att bli pensionär på det här jobbet, det är varken bra för organisationen eller personen”, säger hon till Di.

 Hon avfärdar för Di att det skulle handla om en konflikt mellan vd och blivande ordförande. Eller att hennes avgång hänger ihop med turbulensen då Leif Östling avgick efter sitt famösa: ”Vad fan får jag”.

Svenskt Näringsliv har ett 50-tal medlemsorganisationer, som i sin tur representerar 60 000 medlemsföretag.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen