Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskt konstrekord kan sättas i New York

Det är August Strindbergs målning ''Inferno'' som i dag går under klubban på Christie´s på Manhattan.
Foto: Christie's
Foto: Gt

Om några timmar kan svenskt konstrekord sättas i New York.

Det är August Strindbergs målning ''Inferno'' som i dag går under klubban på Christie´s på Manhattan.

Priset väntas hamna på uppåt 50 miljoner kronor för svenskens verk.

Det finns inga många målningar signerade av den författaren August Strindberg. Men de som finns är riktigt, riktigt dyra.

''Inferno'' har beundrats av många som besökt Moderna Museet i Stockholm där den visats i olika omgångar. Men de senaste åren är det inte många som skett skymten av tavlan.

– Inferno fanns på museet under Pontus Hulténs dagar som chef och ingick i utställningen ”August Strindberg. Målningar 1870-1907” som gjordes 1963, säger Kristin Ek, pressekreterare på Moderna Museet.

Nu senast i oktober hängde några dagar hos CF Hill i Stockholm innan den under stort hemlighetsmakeri av säkerhetsskäl fraktades till Christie´s i New York.

Auktionsexperter räknar med att tavlan kommer att gå för mellan 30 och 50 miljoner vid auktionen i dag på eftermiddagen New York-tid.

"Inferno" ägs av schweizisk bankir

Målningen har varit deponerad i ungefär tjugo år på Moderna Museet, men ägs sedan 1992 av den superrike schweiziske bankiren Joseph Safra - listad som världens rikaste bankir och vars familjeanor inom bankvärlden sträcker sig tillbaka till det ottomaniska rikets tider.

''Inferno'' betraktas av konstexperter som ett av den svenska konsthistoriens viktigaste verk, målad av en av sveriges främsta personligheter genom tiderna. Och det råder lite av auktionsupphetsning inför eftermiddagens auktion i New York då tavlan ska gå under klubban. Auktionsfirman Christie´s stoltserar med att det är första gången de har äran att auktionera ut ett verk av den svenske författaren/målaren.

Målningen blev klar 1901, fyra år efter att Strindbergs bok med samma namn getts ut. I boken beskriver han sin psykiska kris mellan 1894–1896. Målningen sägs beskriva det 40 dagar långa inferno han genomled efter det första uppbrottet med sin tredje hustru, skådespelerskan Harriet Bosse.


LÄS OCKSÅ: Sällsynt diamant gav rekordmiljoner


"Stormlandskap" gick för nära 12 miljoner

En tidigare okänd målning av August Strindberg klubbades i december 2014 för 11 750 000 kronor.

Tavlan ''Stormlandskap'', som föreställer just ett stormlandskap, är liten, endast 32 centimeter gånger 23 centimeter och är daterad i Paris oktober 1894.

Utropspriset för ''Stormlandskap'' var fem miljoner, men innan budgivningen var över hade priset rusat upp till närmare 12 miljoner kronor. Tavlan köptes via nätet av en anonym köpare.


LÄS OCKSÅ: Så investerar världens allra rikaste


Den hittills dyrare tavlan av August Strindberg som sålts utomlands är ''Alplandskap 1'' som för nio år sedan klubbads för 29,4 miljoner kronor på Sotheby´s i London. Priset var då det högsta som svensk konst sålts för på en auktion.

''Alplandskap 1'' målade den då 45-årige tvåbarnspappan Stridberg i en liten stuga i Dornach i Österrike 1894. Han var då urfattig, hade äktenskapet med Siri von Essen bakom sig och var på väg att bli pappa på nytt med sin tredje hustru, österrikiska journalisten Frida Uhl.

''Inferno' väntas vid dagens auktion på Christie´s i New York slå det gamla ''utlandsrekordet'' med råge.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!