Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensken som väntas bli Trumps nya chefsekonom

Tomas J Philipson har haft en viktig roll i Vita huset, enligt TT. Bland annat när det kommer till sänkta medicinpriser.
Foto: WIKIPEDIA CREATIVE COMMONS / DON LUPO. ALL RIGHTS RESERVED.
Donald Trump har än så länge få utmanare som Republikanernas presidentkandidat inför valet som äger rum hösten 2020.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Han är sen tidigare ekonomisk rådgivare åt Donald Trump.

Nu kan svenskfödde Tomas J Philipson avancera – och bli presidentens näste chefsekonom, skriver Politico.

Men han tar över i en kritisk tid för den amerikanska ekonomin.

För snart två år sen skrev Expressen om den svenskfödde ekonomen.

Tomas J Philipson hade då blivit utsedd till en av tre medlemmar i Vita husets råd för ekonomiska rådgivare (CEA). Och nu väntas han ta över som ordförande i CEA efter Kevin Hassett som avgår, uppger en källa för Politico.

https://twitter.com/realdonaldtrump/status/1135360773557895169

Det innebär att Philipson blir Donalds Trumps främste ekonomiska rådgivare.

Studerade i Uppsala – flyttade till USA

Tomas J Philipson kommer från Sverige och har en examen i matematik vid Uppsala universitet. Efter att ha studerat i Uppsala flyttade han till USA för att läsa ekonomi vid Pennsylvania universitet.

På andra sidan Atlanten har svensken – som numera är amerikansk medborgare – byggt upp en framgångsrik karriär som ekonom. Meritlistan är lång. Philipson har bland annat varit verksam vid det ansedda universitetet Yale och i Världsbanken, gjort sig ett namn inom sjukvårdsekonomi och fått flera utmärkelser för sitt arbete.

Han har också varit ekonomisk rådgivare åt myndigheter under George W Bushs tid som president och var rådgivare i hälsofrågor under John McCains presidentvalskampanj.

I dag är Tomas J Philipson tjänstledig från sitt jobb som professor i politik vid University of Chicago.

Sjukvård kan hamna i fokus i Trumps kampanj

Att han nu väntas bli Trumps näste chefsekonom kan betyda att sjukvårdsfrågor kommer att stå i fokus i presidentvalskampanjen nästa år, skriver Washington Post

Philipson tar över i en kritisk tid för den amerikanska ekonomin, enligt Politico. Bland annat har Donald Trump hotat med högre tullar för Mexiko, samtidigt som presidenten förhandlar med Kina om ett handelsavtal.

Utnämningen väntas bli officiell inom några dagar. Tomas J Philipson måste också godkännas av senaten.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!