Johan Lundgren.Johan Lundgren.
Johan Lundgren.
Foto: SHUTTERSTOCKFoto: SHUTTERSTOCK
 Foto: SHUTTERSTOCK

Svensken som tar över lågprisbolaget Easyjet

Publicerad

Svensken Johan Lundgren, 51, blir lågprisbolaget Easyjets nya vd.

– Jag kan bara gratulera Easyjet. Han är den absolut bästa chef jag någonsin jobbat med, säger Lottie Knutson, som satt i Fritidsresors ledningsgrupp med Lundgren.

Johan Lundgren tillträder som ny vd för det brittiska lågprisflyget 1 december, skriver Eaysjet i ett pressmeddelande i dag.

Svensken har 30 års erfarenhet av flygbranschen, de senaste tolv åren inom TUI-gruppen.

– Vi är glada att avisera att Johan Lundgren blir vår nya vd. Johan har viktig erfarenhet på den europeiska flygmarknaden. Han är strategisk och handlingskraftig, och visat att han är en karsimatisk, kundorienterad och framgångsrik ledare, kommenterar flygbolagets ordförande John Barton, och tillägger:

– Jag är säker på att Easyjet kommer att gå från stark till starkare.

LÄS MER: Lågprisjättarna Easyjet och Norwegian kan inleda samarbete

Bor utanför London

Johan Lundgren, 51, bor utanför London med sin fru Maria och barnen Emmy och David.

I en intervju med Travelnews för något år sedan berättade Johan Lundgren att han i grunden är musiker men sedan utbildat sig via utbildningsinstitut som IMD.

Hans karriär har bland annat innefattat att vara reseledare på Fritidskryss på Östersjön, marknadschef på Svensk-sovjetiska resebyrån, vd Always, vd My Travel Kanada, vd My Travel Sverige, koncernchef Fritidsresegruppen, regionchef för charterverksamheten för nordiska regionen, vice koncernchef TUI och operativt ansvarig för koncernens charterverksamhet.

Semestrar gör han helst i egna segelbåten som ligger på Mallorca.

LÄS MER: Lufthansa på väg ta över Alitalia

Lottie Knutson: Easyjet är att gratulera

– Jag har flugit med och varit ett fan till Easyjet under många år. Det blir väldigt spännande att jobba för Europas ledande flygbolag. Carolyn (McCall, avgående vd:n, vår anm) har byggt ett fantastiskt team som jag ser fram emot att jobba med mot nya framgångar, säger Johan Lundgren i en kommentar efter utnämningen.

Lottie Knutsson: ”Han är den absolut bästa chef jag någonsin jobbat med.”Foto: OLLE SPORRONG

Lottie Knutson, numera journalist och föredragshållare, jobbade med Johan Lundgren i Fritidsresor Nordens ledningsgrupp.

– Jag kan bara gratulera Easyjet. Han är den absolut bästa chef jag någonsin jobbat med, säger Lottie Knutson när hon får höra om utnämningen.

Hon beskriver Johan Lundgren som en extremt duktig ledare som utgår från allas speciella drivkrafter.

– I ledningsgruppen visste han hur man maxar varje persons prestation. Easyjet får en väldigt bra ledare i en utmanande industri, säger Lottie Knutson som även lyfter en mindre känd sida av Easyjets nya vd:

– Han är en väldigt kul person med en extrem rolig humor.

Liksom Lotte Knutson blev Johan Lundgren ett välkänt ansikte för många svenskar i samband med tsunamikatastrofen i Sydostasien 2004.

Som informationschef respektive vd för Fritidsresor var Knutson och Lundgren ofta intervjuade i medier.

Lottie Knutson var informationschef och Johan Lundgren var vd för Fritidsresor vid tsunamin 2004.

LÄS MER: Brittiska lågprisbolag ställer in alla flyg

Flera lågprisbolag i kris under 2017

2017 har inneburit kris för åtskilliga flygbolag i Europa.

Tyska Airberlin har lämnat in ansökan om konkursskydd. 

Brittiska Monarch, som nyligen etablerat sig i Sverige, ställde i veckan in alla sina planerade flyg.

Irländska Ryainair meddelade förra veckan att man ställer in 18 000 flygningar med anledning av pilotbrist. 

Italienska Alitalia, som i somras var nära att bli uppköpt av Ryanair, ser ut att köpas upp av Lufthansa.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen