Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svensken drog in miljoner – försvann sedan spårlöst

Den så kallade "bioringen" samlade ihop flera miljoner kronor.
Nu visar det sig att hela verksamheten var del i ett bedrägeri.

Bioring var den svenska startup-succén som crowdfundade ihop flera miljoner kronor.

Men några produkter levererades aldrig – och i dag har både pengarna och grundaren gått upp i rök.

Sannolikt var hela verksamheten del i ett bedrägeri, rapporterar Breakit.

Det var under 2016 som techprylen "Bioring" gjorde succé på crowdfunding-plattformen Indiegogo.

Med löfte om att ta fram en produkt – en bioring – som kunde mäta av en rad olika värden från kaloriintag till pulsmätare fick grundarna bakom konceptet in drygt fyra miljoner kronor.

Crowdfunding som koncept innebär att privatpersoner som tror på produkten betalar för den redan under utvecklingsstadiet, för att sedan få sina exemplar när den är redo för marknaden.

Grundaren, en man som kallade sig Michael Johnson, berättade då för Breakit att bolaget hade sitt säte i Stockholm, men att man var registrerade i USA som ett led i en aggressiv expansionsstrategi.

Del av bedrägeri

– Angående våra expansionsplaner: Vi har inga planer på att anställa folk i USA detta år. Däremot pratar vi för tillfället med över 100 olika distributörer i Nordamerika, Europa, Gulf-regionen, Asien samt Australien. Med hjälp av crowdfunding har vi lyckats sälja vår produkt till över 60 länder och det har varit ett utmärkt sätt att komma i kontakt med distributörer, sa han då till techsajten.

Sannolikt var allting del att ett bedrägeri.

Bolaget hade anlitat två PR-byråer för att hjälpa till att marknadsföra produkten. Pengarna som kom in från crowdfunding-kampanjen skulle bland annat gå till dessa bolag.

När ett av företagen försökte kräva ut pengarna som "Bioring" var skyldiga dem svarade grundaren Michael Johnson i ett Skype-inlägg att de aldrig skulle få betalt, samt att pengarna vid den tidpunkten vilade säkert i ett skatteparadis.

"Fantastisk kampanj på er bekostnad"

Enligt Breakit avslutade han inlägget med orden:

“Vi hade en fantastisk kampanj på er bekostnad, you son of a bitch”, vilket sajten Vocativ tidigare rapporterat om.

Efter påtryckningar stängde Indiegogo ner kampanjen och betalade tillbaka två miljoner kronor till användare. Pengar som användare skickat in till "Bioring", men som ännu inte nått männen bakom företaget.

När Breakit nu försökt söka upp "Michael Johnson" fungerar varken den mejladress eller det telefonnummer som han tidigare använt. Hemsidan har stängts ned och bolaget har inte lämnat några spår i det svenska registret.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!