Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensken avslöjad efter tio år – gripen i miljardhärva

Misstänks ha tvättat 2,8 miljarder kronor
Roman Sterlingov.
Roman Sterlingov greps i Los Angeles efter beslut från åklagare.
Foto: Amerikansk åklagare
Bitcoin Fog har länge varit ett problem för skattemyndigheter över hela världen.

Svenske medborgaren Roman Sterlingov, 32, har gripits i Los Angeles, USA.

I tio års tid misstänks han ha tvättat 2,8 miljarder kronor med hjälp av den digitala valutan bitcoin.

En stor del av pengarna ska ha kommit från knarkaffärer på darknet, enligt misstankarna.

– Jag hoppas att han oskyldigförklaras, säger Sterlingovs tidigare affärspartner till Expressen.

Det är ett till synes enkelt sätt att tvätta pengar. Intäkter från illegala aktiviteter, som droghandel, investeras i kryptovalutan bitcoin.

Sedan plockas samma summa ut av en annan person – utan att det går att koppla till den ursprungliga insättningen, som blandats ihop med andra transaktioner och på så sätt anonymiserats.

Bitcoin Fog, som sajten som står bakom metoden heter, har länge varit ett problem för skattemyndigheter och åklagare världen över. Ingen har vetat vem som legat bakom sajten.

Men nu har amerikanska myndigheter till slut hittat vem de tror är hjärnan bakom tvättjänsten: Svensk-ryske Roman Sterlingov, 32.

Han greps i tisdags i Los Angeles i USA, enligt domstolsdokument som Expressen tagit del av. Arresteringsordern utfärdades den 26 april. Dagen därpå greps han av agent Devon Beckett, vid IRS.

Bodde i Göteborg

Roman Sterlingov kom till Sverige 2002. Innan dess bodde han i Sankt Petersburg i Ryssland. Den sista tiden i Sverige bodde han i Göteborg. Från och med nyårsafton 2019 är han registrerad som utvandrad till USA.

På sociala medier syns hur Roman Sterlingov besöker olika platser, poserar framför en uppstoppad björn och lyssnar på hiphop i en bil.

Den amerikanska skattemyndigheten IRS misstänker svensken för att ha bidragit till att över 2,8 miljarder kronor tvättats med hjälp av bitcoin. Han ska ha tagit mellan 2 och 2,5 procent i provision – vilket innebär att han tjänat runt 66 miljoner kronor på affärerna, skriver amerikanska Wired.

Över 660 miljoner kronor av dem ska ha kommit från knarkförsäljningar på darknet-sajter som Silk Road, Agora och Alpha Bay – hemsidor där man kunnat köpa flera olika sorters droger som sedan skickades på posten. Sajterna har alla lagts ner.

Affärspartnern: ”Chockad”

IRS fick upp ögonen för Roman Sterlingov när de undersökte vem som betalade för att starta upp Bitcoin Fogs server 2011. De upptäckte att en transaktion gjorts med den nu nedlagda digitala valutan Liberty Reserve.

De spårade Liberty Reserve-pengarna till ett konto på kryptoväxlingssajten Mt Gox, som de sedan kunde koppla till den svenske mannen, skriver Wired. Han är nu misstänkt för otillåtna transaktioner och pengatvätt.

En tidigare affärspartner i Sverige säger att han är ”chockad” över det mannen anklagas för.

– Hoppas att han oskyldigförklaras.

Hemsidan Bitcoin Fog är fortfarande uppe. Men enligt Sarah Meiklejohn, dataexpert vid University College London, har det tidigare hänt att myndigheterna låtit illegala sajter vara aktiva trots att de haft kontroll över dem – så att de kan samla information om misstänkta kriminella, skriver Wired.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!