Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenske ”post it-kungens” bolag stäms på 42 miljarder

3M:s vd sedan 2012 är svenske Inge Thulin, 64, som jobbat inom företaget sedan 1979.
Foto: TT
3Mt är mest känt för sina produkter post it-lappar och scotch-tejp.

Den svenske vd:n Inge Thulins företag, 3M, stäms av delstaten Minnesota på motsvarande 42 miljarder kronor.

Detta efter att de anklagas ha dumpat kemikalier som läckt ut i grundvattnet – vilket kan ha påverkat 60 000 Minnesotabor. 

Det beskrivs som en av de största miljöbrottsstämningarna i USA:s historia. 

Konglomeratet 3M, baserat i staden St. Paul i Minnesota, stäms på fem miljarder dollar för miljöbrott som ska ha inträffat från 1940-talet in på 1970-talet, skriver bland annat Omni Ekonomi.

Företaget är mest känt för sina produkter post it-lappar och scotch-tejp. 

LÄS MER: Trump lägger ner sina näringslivsråd

Hoppade av Trumps näringslivsråd efter presidentens uttalande

Företagets vd sedan 2012 är svenske Inge Thulin, 64, som jobbat inom 3M sedan 1979. Thulin skapade rubriker i augusti då han och flera andra medlemmar valde att hoppa av president Donald Trumps näringslivsråd, för att stå upp för mångfald och inkludering.

Detta efter att presidenten uttalat sig om "många sidors" ansvar under våldsamheterna i samband med den högerextrema manifestationen i Charlottesville. 

Thulin skapade rubriker i augusti då han och flera andra medlemmar valde att hoppa av president Donald Trumps näringslivsråd, för att stå upp för mångfald och inkludering.
Foto: LASSE SVENSSON

Enligt tidningen The Street så lämnade delstaten Minnesota in stämningen mot 3M i fredags förra veckan. Konglomeratet anklagas i stämningen för att ha dumpat kemikalier i deponier, som under årens lopp läckt ut i grundvattnet och ska ha påverkat både miljön och människors hälsa negativt. 

LÄS MER: Doldisen Inge Thulin bäst betalde toppchefen

Beskrivs som ett av de största miljöbrottsmålen någonsin

Cirka 60 000 Minnesotabor kan ha blivit påverkade, enligt åklagaren. 

Konglomeratets advokater hävdar att det inte finns bevis för att kemikalierna har påverkat människors hälsa negativt. 

Rättegången beräknas starta i februari nästa år och kan bli ett av de största miljöbrottsmålen i USA:s historia, enligt lokala medier. 

Under 2016 skrev Dina Pengar om att Malmöfödde Inge Thulin är den bäst betalda toppchefen med inkomster på nära 160 miljoner kronor under 2015. Han äger även 3M-aktier för 1,4 miljarder kronor. 

Vilken är din favoritfärg på post-it-lappar?

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!