Johanna Kull på Fondbolagens förening tipsar om att spara långsiktigt i fonder. Foto: Karl Gabor /PressbildJohanna Kull på Fondbolagens förening tipsar om att spara långsiktigt i fonder. Foto: Karl Gabor /Pressbild
Johanna Kull på Fondbolagens förening tipsar om att spara långsiktigt i fonder. Foto: Karl Gabor /Pressbild
Att spara i fonder är populärt bland svenskarna – och nu slår fondsparandet rekord. Foto: Alexander Mahmoud / DN / TT NYHETSBYRÅNAtt spara i fonder är populärt bland svenskarna – och nu slår fondsparandet rekord. Foto: Alexander Mahmoud / DN / TT NYHETSBYRÅN
Att spara i fonder är populärt bland svenskarna – och nu slår fondsparandet rekord. Foto: Alexander Mahmoud / DN / TT NYHETSBYRÅN

Svenskarnas fondrekord – satte in fem miljarder

Publicerad

Svenskarnas förmögenhet i fonder slår rekord.

Under september strömmade nästan fem miljarder kronor in i den populära sparformen, enligt färska siffror.

– Börshösten har fått en flygande start i september, säger Johanna Kull på Fondbolagens förening.

Med breda börsuppgångar världen över steg Stockholmsbörsen under september – och närmare fem miljarder kronor flödade in i svenskarnas aktiefonder. Den samlade förmögenheten i denna sparform har nu nått den högsta nivån hittills.

Totalt har svenskarna 3 874 miljarder kronor i fondförmögenhet, enligt färska siffror från Fondbolagens förening.

– Det finns ett samband mellan hur börsen utvecklas och hur vi väljer att spara, säger sparekonomen Johanna Kull.

 

LÄS MER: Testa din ekonomi – ta sedan beslut om lånen 

 

Fem miljarder till aktiefonder

Spararna gjorde i september nettoinsättningar på 4,9 miljarder kronor i aktiefonder, efter tre sommarmånader på minus. Främst Sverigefonder och globalfonder lockade.

Blandfonder och korta räntefonder minskade dock med 0,2 respektive 1,2 miljarder kronor.

Enligt Johanna Kull kan man förklara det nya fondrekordet med två faktorer:

– Dels har börshösten fått en flygande start, börsen steg nästan sex procent i september. Och dels sparar vi mer i aktiefonder som har sett stora inflöden, säger hon.

Johanna Kull: Ha långsiktig plan

Men många svenskar har fortfarande kvar sina traditionella sparkonton – utan ränta. Då kan fonder vara ett bättre och mer lönsamt alternativ.

– Att ha långsiktigt sparande i fonder är bra. Man ska inte spara bara för att börsen går upp, utan man behöver en långsiktig plan som till exempel pensionssparande, barnsparande eller drömsparande – då är breda fonder ett bra och enkelt val, säger Johanna Kull.

 

LÄS MER: Dolda skattehöjningarna i regeringens höstbudget 

 

Hon forsätter:

– Men man ska inte spara på det sättet till en semesterresa nästa år.

Det är svårt att veta när börsen kommer att gå upp eller ner. Därför tipsar Johanna Kull om att spara regelbundet.

Hänvisar till Thaler

– Svensk ekonomi går bra och omvärldens ekonomi växer starkt, så många tror att börsen har mer att ge. Men det enda vi kan vara säkra på är att börsen svänger. Och för att slippa oroa sig över kortsiktiga börshack är det bästa att spara lite hela tiden, säger hon.

 

LÄS MER: Nobelpristagarens teori: Puffa folk till bra beslut 

 

Kull hänvisar också till den nya Nobelpristagaren Richard H Thalers forskning.

– Den går ut på att vi inte är rationella, ekonomiska varelser utan känslomässiga. Därför ska vi inte hoppa fram och tillbaka i vårt sparande enligt magkänslan.

Hittills i år uppgår det totala nysparandet i fonder till hela 68,1 miljarder kronor. 

 

Så här har svenskarnas fondsparande utvecklat sig.Foto: Fondbolagens förening.

 

NYHETSBYRÅN DIREKT/EXPRESSEN

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen