Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenskarna sågar bostadspolitiken: "Behöver inte valfläsk"

Bostads- och digitaliseringsminister Peter Erikssons eget parti, Miljöpartiet, får kritik i Fastighetsbyråns undersökning Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Bara två av tio svenskar tycker att regeringen driver en bra bostadspolitik. Men förtroendet är lågt för samtliga partier i frågan. 

Allra sämst till ligger bostadsminister Peter Erikssons eget parti, Miljöpartiet. 

– Det är en svidande kritik, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån. 

Bostadspriserna svajar, skulderna skenar och amorteringskraven har gjort det svårt att som ung skaffa sig en bostad. Bostadsmarknaden brottas med en rad problem och utmaningar. Ändå görs inte tillräckligt från politiskt håll för att komma till rätta med problemen. Det anser åtminstone de tillfrågade i en Novus-undersökning, gjord på uppdrag av Fastighetsbyrån. 

Novus har frågat 1 600 svenskar i åldrarna 18-79 år hur de ser på svensk bostadspolitik, och endast 19 procent tycker att regeringen för en bra bostadspolitik. Hela 46 procent tycker att bostadspolitiken är dålig, medan 25 procent inte vet.

–  Det är ju en svidande, men förväntad, kritik. Varken regeringen eller oppositionen har tagit ett grepp kring bostadspolitiken trots att det finns rejäla utmaningar och brister, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

LÄS MER: Explosion i statskassan – kostnaden för ränteavdraget skenar 

Svårt för unga

Framför allt tror han att det främst är svårigheterna för unga och personer som har en sämre ekonomi att få en bostad som svenskarna har i åtanke när de sågar bostadspolitiken. Andra grupper kan ha inlåsningseffekter till följd av amorteringskrav och reavinstbeskattning, som gör det dyrt att flytta. 

Miljöpartiet, som är bostadsminister Peter Erikssons eget parti, får sämst betyg för sin bostadspolitik. Endast fem procent av de tillfrågade tycker att Miljöpartiets bostadspolitik är tilltalande. Moderaterna och Socialdemokraterna delar förstaplatsen, med cirka 20 procent vardera som tilltalas av deras bostadspolitik. 

- Det är aningen anmärkningsvärt att bostadsministerns parti får sämst betyg av svenskarna. Möjligen ger det en hint om hur prioriterade de bostadspolitiska frågorna varit, säger Johan Engström.

LÄS MER: Så påverkas din ekonomi när ränteavdraget sjunker 

Otydligt vad partierna vill

Många svenskar upplever också att det är otydligt vad de olika riksdagspartierna egentligen står för. En stor del av deltagarna i undersökningen, 43-52 procent, upplever att de inte kan bedöma partiernas politik. 

Enligt Johan Enström börjar dock de bostadspolitiska frågorna att bubbla lite. I en enkät från Expressen svarar sex av åtta parter exempelvis att de vill se över ränteavdraget. Andra vill se över reavinstskatten eller förändra reglera för uppskov. 

– Det kommer lite utspel från politiskt håll och det är bra att det tas initiativ. Dock är det viktigaste framåt att vi får en bred översyn av bostadspolitiken. Bostadskonsumenterna behöver långsiktiga spelregler och stabilitet, inte valfläsk och punktinsatser, anser Johan Engström. 

LÄS MER: Guide – det här vill partierna göra på bostadsmarknaden 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!