Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskarna positiva till att införa flygskatt

48 procent uppger att de är mycket positiva eller ganska positiva till flygskatt enligt en ny Sifo-undersökning.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
33 procent är mycket eller ganska negativa till flygskatt enligt en ny Sifo-undersökning.Foto: HANS OLAV NYBORG

Fler svenskar är positiva än negativa till en flygskatt, visar en undersökning Sifo gjort på uppdrag av Svenska Dagbladet.

48 procent uppger att de är "mycket positiva" eller "ganska positiva" till flygskatt, medan 33 procent är mycket eller ganska negativa. 18 procent kan eller vill inte svara.

Resultatet förvånar, eftersom väljare inte brukar gilla nya skatter, säger Karin Bäckstrand, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet som är specialiserad på miljöfrågor.

– Men klimathotet har varit mycket i fokus. Jag tror att man är mer skattevillig när det gäller ett globalt problem som beskrivs som ett hot mot planeten. Ganska många svenskar har klimatångest, säger hon till tidningen.

Flygskatten kommer att införas den 1 april

Flygskatten införs 1 april och höjer priset på flygresor inom EU med 60 kronor medan långresor blir 250–400 kronor dyrare.

1 161 personer 18–79 år deltog i undersökningen, där frågan löd: "Vilken är din inställning till flygskatt?".

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!