Kung Fredrik III drev på sina undersåtar att göra motstånd när de svenska trupperna stormade Köpenhamn 1658.Kung Fredrik III drev på sina undersåtar att göra motstånd när de svenska trupperna stormade Köpenhamn 1658.
Kung Fredrik III drev på sina undersåtar att göra motstånd när de svenska trupperna stormade Köpenhamn 1658.
Danske Folkepartiets talesperson i postfrågor, Henrik Brodersen.Danske Folkepartiets talesperson i postfrågor, Henrik Brodersen.
Danske Folkepartiets talesperson i postfrågor, Henrik Brodersen.
Mikael Damberg på pressträffen i fredags. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNMikael Damberg på pressträffen i fredags. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mikael Damberg på pressträffen i fredags. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Svenskarna har skinnat oss lika svårt som 1658”

Publicerad

Fredagens räddningspaket för Postnord väcker starka känslor i Danmark.

En politiker jämför avtalet med freden i Roskilde 1658, då Danmark släppte Skåne, Halland och Blekinge till Sverige.

– Svenskarna har skinnat oss lika svårt som 1658, säger Henrik Brodersen från Danske Folkepartiet.

I fredags meddelade näringsminister Mikael Damberg (S) att Postnord räddas med ett tillskott på 2,2 miljarder kronor, samtidigt som regeringen höjer kvalitetskravet från 85 till 95 procent i det dansk-svenska bolaget.

– Förtroendet måste tillbaka, man ska kunna lita på posten, säger Mikael Damberg.

Krisläget för det blödande bolaget ledde fram till intensiva förhandlingar mellan Sverige och Danmark, innan man kunde enas för nivån för uppgörelsen.

LÄS MER: Postnord får miljardtillskott 

Betalas av båda – men danskarna mest

Vid presskonferensen på Rosenbad i fredags uppgav slutligen Mikael Damberg att de svenska och danska ägarna kommit överens om ett tillskott på 2,2 miljarder kronor – som till största del betalas av danskarna.

Av de 1,8 miljarderna 1,533 miljarder ett statsstöd från Danmark.

Utöver det skjuter aktieägarna till pengar motsvarande sin ägarandel, vilket innebär 400 miljoner från Sverige och 267 miljoner kronor från Danmark.

– Danmark går in med 1,8 miljarder kronor och Sverige med 400 miljoner, summerade Mikael Damberg.

LÄS MER: Postnords siffror – från dåliga till usla 

Påminner om freden i Roskilde

Beskedet togs emot med starka känslor på andra sidan Sundet.

Danske Folkepartiets talesperson i postfrågor, Henrik Brodersen, är argast av dem alla.

Han jämför fredagens uppgörelse med freden i Roskilde, då Danmark tvingades släppa Skåne, Halland och Blekinge till Sverige.

– Svenskarna har skinnat oss lika svårt som 1658, säger Brodersen till Berlinske.

LÄS MER: Danska Postnord i svår ekonomisk knipa

”Vi har vara gett pengar”

På tisdagen ska Brodersen träffa postrepresentanter från de övriga partierna i Danmark för att diskutera framtiden för bolaget.

Att många är kritiska till miljardpaketet är ingen hemlighet.

– Om du tittar på framtidens postomställning så är intet löst med den här affären. Det enda som hänt är att vi gett bort pengar. Men hur ser det ut om ett år? frågar sig De Radikales representant i postfrågor, Andreas Steenberg.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen