Foto: Nike Isaksson/Ibl-Aop
 Foto: Nike Isaksson/Ibl-Aop

Svenskarna fortsätter
att låna i rekordfart

Publicerad

Svenskarna lånar allt mer.

I december ökade hushållens lån med 7,5 procent och mest ökar bolånen visar siffror från SCB.

Att bostadspriserna har skjutit i höjden och att låne- och amorteringskraven blir allt tuffare är inget som oroar svenskarna. Åtminstone inte om man ser till hur mycket utlåningen till hushållen har ökat.

I december ökade hushållens lån med 7,5 procent, vilket är den snabbaste ökningen i årstakt sedan 2011.

Och det var bostadslånen som ökade mest. Bolånens årliga tillväxttakt landade på 8,4 procent i december, upp på två procentenheter jämfört med föregående månad.

 

LÄS OCKSÅ: Så tuffa är kraven för att köpa en bostad.

 

I slutet av året hade svenskarna lån för 3,300 miljarder kronor, vilket är 228 miljarder kronor mer än samma period 2014. Av det stod bostadslånen för 207 miljoner kronor.

Konsumtionslånen steg med 3,7 procent under samma månad, jämfört med november då de steg med 3,1 procent.

Samtidigt som bolånen ökar stiger den genomsnittliga boräntan. I december fick hushållen i snitt en ränta på 1,62 procent för nya lån, jämfört med 1,59 procent i november. För rörliga lån landade snitträntan på 1,59 procent, vilket är två procentenheter mer än föregående månad.

 

LÄS OCKSÅ: Siffran som hotar knäcka boprisrallyt.

 

Tidigare i veckan rapporterade Dagens Nyheter om siffror från Lantmäteriet som visar att inteckningar på svenska fastigheter har ökat med 252 miljarder kronor under 2015. Det motsvarar en ökning på nästan 6 procent på ett år.

Ökningen av inteckningarna har under 2015 varit större än ökningen av taxeringsvärdena något som Dennis Lindén, ekonomichef på Lantmäteriets fastighetsinskrivning kallar för alarmerande och man anger främst tre faktorer som tros ha påverkat ökningen av intäkterna; det låga ränteläget, kommande amorteringskrav och försämringar av rotavdragen.

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen