Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskar vill att AI ska vara tjänare – inte vän

Humaoidroboten Pepper förevigad i Japan 2014. Roboten hade en inbyggd AI från IBM och sades vara empatisk. Foto: KOJI SASAHARA / AP TT / NTB SCANPIX
Googles förarlösa bil Waymo som den såg ut under ett event i San Francisco i december 2016. Foto: ERIC RISBERG / AP TT NYHETSBYRÅN

Svenskar hoppas på att AI, artificiell intelligens, ska kunna hjälpa oss med att köra våra bilar, ställa sjukdomsdiagnoser och skicka påminnelser, visar en undersökning från tech-jätten Huawei. 

I andra länder suktar man efter en mer intim gemenskap med AI. 

– Vänder man blicken mot den japanska kulturen går det att se hur det ganska länge funnits exempel på digitala partners, framför allt att män haft en flickvän i mobilen, säger Simon Winter, doktor i kognitionsforskning i ett pressmeddelande.  

Den kinesiska smarttelefontillverkaren Huawei har låtit genomföra en undersökning om svenskars inställning till artificiell Intelligens, AI, i samband med lanseringen av telefonen Mate 10 Pro, som drivs av ett AI-chip. 

Huaweis smarttelefon Mate 10 drivs av ett AI-chip. Foto: Huawei

LÄS MER: Japansk uppfinning "läser dina tankar"

Svenskar vill att AI ska vara betjänt – inte kompis eller partner

Undersökningen visar att svenskar inte verkar ha något behov av en social AI att umgås med. 

De 1000 personer, mellan 16 och 100 år, i hela Sverige som deltog i undersökningen hoppades i stället på att AI ska kunna hjälpa till med praktiska göromål. 

På önskelistan finns bland annat att AI ska kunna köra ens bil och göra trafiken säkrare – och just bilkörning är en AI-tjänst som svenskarna kan tänka sig att betala för. 

Svenskar är även beredda att betala om en AI kan hjälpa till i jobbet, fungera som personlig assistent och påminna om varor som behöver inhandlas. 

– Att många kan tänka sig att betala extra för AI-tjänster visar att artificiell intelligens är något som är eftertraktat. På Huawei jobbar vi hårt och målmedvetet för att erbjuda konsumenter de tekniska lösningar som de efterfrågar, säger Peter Lundkvist, marknadschef på Huawei Technologies i Sverige i pressmeddelandet. 

I januari öppnade e-handelsjätten Amazon sin första livsmedelsbutik som drivs av en artificiell intelligens, som med hjälp av kameror och sensorer noterar inköp och skickar räkningar till kunderna.Foto: ELAINE THOMPSON / AP TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Yrkena som hotas av artificiell intelligens

AI-experten om japaner med artificiell flickvän i mobilen

Andra önskemål kring framtida AI-funktioner är att ställa sjukdomsdiagnoser, agera kundservice och hjälpa till med påminnelser i vardagen. Appar som föreslår diagnoser om man knappar in symtom och virtuella AI-rådgivare finns redan hos de flesta storbankerna.  

Men i andra kulturer så verkar den sociala potentialen hos AI rankas högre, att ha den som vän eller till och med kärlekspartner. 

– Vänder man blicken mot den japanska kulturen går det att se hur det ganska länge funnits exempel på digitala partners, framför allt att män haft en flickvän i mobilen. I vissa fall vill vi så gärna ha en vän att vi nöjer oss med en AI, säger Simon Winter, doktor i kognitionsforskning och analytiker vid tankesmedjan Infontology i pressmeddelandet. 

Teslas grundare Elon Musk hör till pessimisterna som tror att mänskligheten inte kommer att få en fredlig samexistens med AI i framtiden. Foto: JOHN RAOUX / AP TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS MER: Google-gurun: människa och maskin smälter ihop   

Google-gurun: uppkopplade med chip i hjärnan om drygt tio år

Bland världens stora tech-bolag pågår en kapprustning kring AI. Den finns redan i våra mobiltelefoner och i självkörande bilar och blir snabbt allt mer intelligent. 

Googles AI-guru Ray Kurzweil spår att vi om drygt tio år, 2029, kommer ha AI-chip i hjärnan och vara uppkopplade mot "det smarta molnet" – och att vi inom 20 år kommer att ha smält samman med maskiner. 

Teslas grundare Elon Musk drömmer mardrömmar om AI och tror att en framtida superintelligens kommer att orsaka mänsklighetens undergång

Genom bolaget Open AI försöker genom bolaget Open AI, utveckla en säker, kontrollerad AI som inte ska kunna bryta sig loss och förgöra mänskligheten.  

Det här vill svenskarna att AI ska göra

 

1. Göra trafiken säkrare: 46 %

 

2. Möjliggöra självkörande bilar: 35 %

 

3. Ställa sjukdomsdiagnoser: 30 %

 

4. Agera kundservice: 18 %

 

5. Skicka påminnelser i vardagen: 18 % 

 

Källa: Undersökningen är genomförd av GFK NORM på uppdrag av Huawei. Den genomfördes online i november 2017.  Totalt deltog 1 000 personer, över riket, mellan 16 och 100 år i undersökningen. 

 

AI som svenskarna är beredda att betala extra för

1. Köra bil åt mig: 21 %

 

2. Hjälpa mig att arbeta: 13 %

 

3. Agera min personliga assistent: 12 %

 

4. Informera mig om vad som saknas och ska inhandlas: 11 %

 

5. Skicka påminnelser i vardagen: 11 % 

 

Källa: Källa: Undersökningen är genomförd av GFK NORM på uppdrag av Huawei. Den genomfördes online i november 2017.  Totalt deltog 1 000 personer, över riket, mellan 16 och 100 år i undersökningen.  

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!