Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenskar spenderar mest på julklappar i Norden

Maria Landeborn, sparekonom på Skandia, råder svenskarna att spara pengar i förväg för att ha råd med alla julklappar som ska köpas.
14,6 procent av svenskarnas inkomst går till julfirandet. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Svenskar är generellt sett sparsamma med julklappsköp – men lägger ändå mest pengar på julen av de nordiska länderna. 

I snitt går 14,6 procent av svenskarnas inkomst till julfirandet, visar en undersökning från Ferratum Groups Julbarometer. 

– Min generella syn är att december är en dyr månad. Mitt råd år att spara pengar i förväg, säger Maria Landeborn, sparekonom på Skandia.

21 000 hushåll i 20 länder deltog i undersökningen som genomfördes för fjärde året i rad.

I topp hamnar Mexiko, där invånarna lägger 34,6 procent av sin disponibla inkomst på julklappar. Rumänien och Spanien är närmast därefter.

Trots att Sverige hamnar på plats 14, så spenderar vi mer än samtliga nordiska grannländer. Mest sparsamma är danskarna, som avlåter 11,8 procent av sin lön på julklappar.

– Jag ser egentligen inga problem med att man lägger tio till tjugo procent inkomsten på julklappar om man känner att man har råd med det. Problemet är om man inte har några sparpengar och börjar handla på kredit, säger Maria Landeborn.

"Ytterst få år som julhandeln inte slår förra årets"

Totalt sett beräknar nära hälften av hushållen att spendera lika mycket som förra julen. 30,2 procent beräknar att man ska spendera mindre, medan 20,9 planerar att spendera mer pengar än ifjol. 

– Ja, det kan man säga är att det är ytterst få år som årets julhandel inte slår förra årets. Det ökar nästan varje år, säger Maria Landeborn.

Runt 25 procent av hushållen i undersökningen uppger att kommer handla julklappar över nätet. Sverige ligger fyra på listan och 31,2 procent planerar att handla sina julklappar på internet.

 

LÄS MER: Bästa tipsen för att hitta den perfekta julklappen 

 

Expertens tips: Sätt ett maxtak på julklapparna

Maria Landeborn ser utvecklingen som logisk:

– Handeln över internet har ökat explosionsartat. Man upplever att det är smidigt och att det det är ganska lätt att göra bra dealar över på nätet. Många människor har inte heller tid att springa runt i affärer. 

För att undvika att vara luspank efter jul– och nyårsfirande har Maria Landeborn ett huvudtips:

– Se till att göra en budget, både för julklappar per person och totalt. Om man firar med familjen kan man också säga att man har ett maxtak på vad varje julklapp får kosta.

 

 

Så genomfördes undersökningen

Fler än 21 000 hushåll deltog.

Respondenterna var 18 till 61 år gamla.

Medelinkomst för hushållen var mellan 4500 och 45 500 kronor.

 

Källa: Ferratum Group

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!