Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenskar har en biljon i konton med noll ränta

Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank.

Svenskarna har över 1 biljon kronor på sparkonton som ger noll i ränta. Det innebär att de i praktiken är placerade till minusränta, nu när inflationen börjat stiga. 

Dina Pengar tipsar om hur du gör för att få ränta på pengarna. 

– Glöm inte nischbanker när du jämför konton, tipsar familjeekonomen Sharon Lavie. 

Sparkontot är en av våra absolut populäraste sparformer, och har varit det länge. I genomsnitt har hushållens sparkonton växt med 9 procent om året sedan 2002, enligt en rapport från statliga banken SBAB. I dag har svenskarna ett samlat kapital på sparkonton på 1,6 biljoner kronor. 

– Sparkonton passar den som behöver en lättillgänglig buffert eller garanterad tillgång till värdet på pengarna utan att de minskar på grund av börsens variationer. Till exempel om man sparar till en närstående semester eller en investering i närtid, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank. 

Mest pengar har svenskarna hos Swedbank, som har en marknadsandel av kontosparandet på 21 procent. Totalt ligger de fyra storbankernas marknadsandel på 65 procent. Och eftersom de inte ger någon ränta på sina sparkonton innebär det i praktiken att över 1 biljon kronor, 65 procent av 1,6 biljoner, av svenskarnas pengar är placerade på nollräntekonton.Just nu är inflationstakten dessutom över 2 procent. Det betyder att pengarna i praktiken är placerade till minusränta. 

FRIDA BRATT: Priserna ökar – därför bör du se över ditt sparkonto 

Jämför konton hos nischbanker

Men det finns knep att ta till för att få ränta på pengarna, även för den som vill kontospara. 

– Undvik konton som inte ger någon ränta alls. Jämför räntorna och glöm inte att ta med mindre nischbanker, säger Sharon Lavie.

De mindre bankerna och sparinstituten, ofta kallade nischbanker, kan erbjuda betydligt mer än storbankerna. Det finns en uppsjö alternativ som erbjuder fria uttag och som har insättningsgaranti. Svea Ekonomi erbjuder just nu en ränta på 0,75 procent, liksom GCC Capital. BlueStep och Avida Finans.  

Den som binder pengarna kan få lite mer hos några av aktörerna. BigBank ger exempelvis en ränta på 1,25 procent om du binder i ett år. Men då har du inte tillgång till pengarna under hela året. Hos Collector, som erbjuder en ränta på 1,2 procent om du binder i ett år, reduceras räntan direkt till noll om du tar ut pengar i förtid. 

LÄS MER: Så sparar du från hängmattan i sommar 

Bind inte räntan

Sharon Lavie avråder bestämt från att binda i det här läget, när vi antagligen står inför en räntehöjning från Riksbanken i slutet av året eller i början av nästa år. 

– När räntan höjs vill du kunna jämföra olika erbjudanden och kanske placera pengarna någon annanstans. Ett par 20-lappar extra per år tycker jag inte kompenserar för att du låser dina pengar, säger hon.

LÄS MER: Oväntade plastkorten som ger bäst ränta för sparpengarna 

Så får du ränta på sparpengarna

Undvik storbankerna. Välj en nischbank men se alltid till att det finns insättningsgaranti och att du har fria uttag. 

 

Spara bara det du behöver ha som buffert på sparkonto. Sparande på längre sikt ska du ha på aktiemarknaden i fonder. 

 

Ett alternativ till sparkonto är korta räntefonder. De ger dock mycket låg avkastning. Då är företagsobligationsfonder, som placerar i lån till företag, bättre. Exempel på en sådan fond är Spiltan Högräntefond. Här är risken dock betydligt högre än på sparkonto och i en korträntefond.

 

Räntebevis är en betydligt smalare och ännu mer riskfylld form av placering i företagslån. Här ska du inte ha buffertpengar, men räntebevis kan användas för att komplettera portföljen om du vill ha mindre pengar på börsen. 

 

Billiga blandfonder kan vara ett alternativ. De passar inte heller för buffertpengar, men för pengar som ska användas om 3-5 år. En bra och billig blandfond är Swedbank Robur Mix Acess. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!