Sverige har världens sjätte rikaste befolkning. Foto: Andreas L Eriksson
Sverige har världens sjätte rikaste befolkning. Foto: Andreas L Eriksson

Svenskar är världens sjätte rikaste folk

Publicerad

Jordens allra rikaste samlar mer och mer av den globala förmögenheten, och de fattigaste lämnas på efterkälken. Det visar en ny jätteundersökning, som rankar svenskar som världens sjätte mest förmögna folk.

Världen går inte mot harmoni och rättvisa, utan blir tvärtom allt mer ojämlik. Den rikaste klicken stärker sitt grepp över det samlade kapitalet, visar årets undersökning av de globala förmögenheterna som Credit Suisse genomfört.

Den schweiziska banken konstaterar att de rikaste 10 procenten av världens vuxna kontrollerar 87,7 procent av alla tillgångar. Ännu mer koncentrerat är välståndet till den mest välbärgade procenten. Den gruppen kontrollerar 50 procent av all rikedom.

För att kvala in i världens rikaste decil krävs en nettoförmögenhet på motsvarande 560 000 kronor. Den som ska platsa i den allra rikaste klicken behöver visa upp motsvarande 6,2 miljoner kronor.

Gränsen för att tillhöra världens rikaste hälft går vid blygsamma 26 078 kronor, efter att alla skulder dragits av från tillgångarna.

Svenskar världens sjätte rikaste

Sverige ligger på sjätte plats i Credit Suisses lista över förmöget folk.

Den genomsnittlige vuxne svensken har nettotillgångar på motsvarande 2,53 miljoner kronor. I det ingår inte bara lönekonto utan också värdet av exempelvis bostad och pensionssparande.

Världens rikaste folk är Schweiz, som toppar listan med god marginal. Varje schweizare är god för drygt 4 miljoner kronor. Nya Zeeland är två på listan, och före Sverige kommer i tur och ordning Australien, USA och Norge.

Norge passerat av USA

Norrmännen, som i årets lista passerats av USA, är var och en goda för 2,6 miljoner.

Fram till 2008 sjönk den andel av världens förmögenhet som den rikaste klicken kontrollerade. Att trenden vänt upp igen beror sannolikt på de senaste årens goda utveckling på aktie- och bostadsmarknaden, skriver Credit Suisse i sin analys.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen