Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska utspelet: ”Trump är nästan besatt av bilar”

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström: ”Om det inte hade varit för strafftullar hade Trump infört biltullar ändå.”
Foto: WIKTOR DABKOWSKI / ALL OVER PRESS ZUMA PRESS
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Donald Trump.
Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN

Nu trappas tonläget upp i handelskriget mellan EU och USA. 

Donald Trumps planer på höjda importtullar på bilar kan slå hårt mot Sverige – där 1,4 miljoner jobb påverkas. 

– Han är nästan besatt av bilar, säger EU-kommissionären Cecilia Malmström till SVT.   

Sedan 1 juni har USA infört stål- och aluminiumtullar mot EU som direkt svarade med planer på strafftullar mot en rad amerikanska varor. 

Från början var det tänkt att EU:s strafftullar, på bland annat jeans och whisky, skulle införas i juli men nu kan processen skyndas på och tullarna kan träda i kraft redan nästa vecka, enligt SVT Nyheter

LÄS MER: Alla som köpt elcykel från Kina riskerar pengasmäll

Donald Trumps motdrag: strafftullar på bilar

– Nu gör vi ”balanserande åtgärder” som det kallas nästa vecka, inför tullar alltså. Vi följer världshandelsorganisationen WTO:s regler till varje kommatecken och gör det här på ett proportionerligt sätt, säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström till SVT. 

Och hon väntar sig att det amerikanska motdraget kommer bli en smäll mot europeisk bilindustri, eftersom president Donald Trump redan tidigare hotat med 25-procentiga importtullar på bilar. 

Cecilia Malmström säger till SVT att hon "är säker" på att Trump kommer verkställa hotet men räknar med att det sker under hösten – och att det kommer innebära ett hårt slag mot europeisk bilindustri.  

LÄS MER: Rädda ditt sparande och parera den nya börsoron

Cecilia Malmström: "Det vore extremt allvarligt"

– Det vore extremt allvarligt för det handlar om hundratusentals jobb i hela världen. Jag tror att han tänker försöka göra det, säger hon till SVT. 

EU:s tull på bilar från USA ligger för närvarande på 10 procent, medan USA:s tullar på bilar från EU är 2,5 procent. USA har däremot högre tullar på upp till 25 procent när det gäller importerade tyngre fordon, som lastbilar. 

SVT frågar Cecilia Malmström om det är så smart av EU att införa strafftullar på amerikanska varor när svaret kan bli importtullar på europeiska bilar. 

– Om vi inte hade infört strafftullar så hade han infört biltullar ändå. Det här har inte med det att göra, han är nästan besatt av bilar och olika bilkomponenter och menar att det finns en djup orättvisa här, säger Cecilia Malmström till SVT

LÄS MER: Trumps utspel: EU behandlar USA illa

Bilexporten till USA påverkar över en miljon jobb

Omkring 1,4 miljoner svenskar är sysselsatta tack vare bilexporten till USA, enligt SVT, och handelsminister Ann Linde uttrycker djup oro. 

– Om det skulle blir höga tullar så skulle det påverka export av vägfordon väldigt mycket i Sverige. Och inte minst i Västra Götaland där ju exporten av bilar till USA är väldigt viktig, sa hon till SVT Nyheter Väst för några veckor sedan. 

Trumps strafftullar skulle slå mot europeiska biltillverkare som inte har produktion i USA. 

– Den kommer självklart slå mot företagen som inte har tillverkning i USA och det kan ske en liten volymnedgång. När det gäller Volvo Cars är de på gång med en fabrik i South Carolina och innan den står klar blir det ett litet hack i skivan. Men samtidigt är USA inte deras största marknad, det är Kina, har Fredrik Sidahl, vd för branschorganisationen Fordonskomponentgruppen, tidigare sagt till Dagens industri

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!