Svenska techjättars ägare baserade i skatteparadis

Foto: SOPA IMAGES / THIAGO PRUDENCIO / SOPA IMAGES/S SIPA USA
Foto: MAGNUS HALLGREN / DN TT NYHETSBYRÅN

Flera svenska techjättars ägare är baserade i skatteparadis, enligt en granskning i SvD.

Klarna, Trustly och Kry har kopplingar till Caymanöarna, Jersey och Luxemburg.

Enligt SvD är den största aktieägaren en bolags­konstruktion på Caymanöarna

Flera av de snabbt växande techbolagen i Sverige har storägare med hemvist i skatteparadis i andra länder, visar en granskning i Svenska Dagbladet.

Bland annat är Sequoia, ett riskkapitalbolag med 21,8 procent i Klarna, baserat på Caymanöarna – med fördelaktiga skatteavtal och omfattande sekretess. 5,5 procent av Klarna ägs även av Kool Investment, listat på Guernsey, ett annat utpekat skatteparadis.

Storägare i Luxemburg

Nätläkarbolaget Kry å sin sida ägs till 16,2 procent av Index Ventures, baserat på Jersey, och 12 procent av Creandum med hemvist på Guernsey och till viss del i Sverige.

Även nummerupplysningstjänsten Truecaller ägs till stor del av Sequoia. Men i detta sammanhang är riskkapitalbolaget listat på Mauritius, som också har fördelaktiga bolagslagar. 6,6 procent av Truecaller ägs av Atomico på Caymanöarna och Jersey.

Betaltjänsten Trustly ägs till 62 procent av det svenska riskkapitalbolaget Nordic Capital, med kopplingar till Luxemburg och Jersey. I Epidemic Sound är EQT, baserat i Luxemburg och Nederländerna, störst ägare med 33,2 procent – följt av Blackstone i Luxemburg.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!