Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska storbolaget kan få ny kvinna i styrelsen

Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Angela Langemar Olsson föreslås som ny styrelseledamot i byggjätten NCC. Foto: NCC

Ett av Europas största byggbolag, NCC, kan få ännu fler kvinnor i styrelsen.

Med Angela Langemar Olsson som ledamot kommer byggbolaget styrelse att bestå av fem kvinnor och tre män, skriver Dagens Nyheter. 

– Vi är mycket glada över att kunna föreslå Angela Langemar Olsson som ny ledamot i NCC:s styrelse, uppger Viveca Ax:son Johnson, ordförande i valberedningen.

Även om allt fler kvinnor väljs in i svenska bolagsstyrelser, är det fortfarande två tredjedelar av stolarna i styrelserummen som upptas av män.

Men nu kommer med stor sannolikhet byggjätten NCC ha en klar majoritet av kvinnor i styrelsen.

"Styrelsen ska präglas av mångsidighet"

Övriga kvinnor i styrelsen är Viveca Ax:son Johnson (ledamot sedan 2014), Carina Edblad (ledamot sedan 2014) Ulla Litzén (ledamot sedan 2008) och Birgit Nørgaard (ledamot sedan 2017).

– Vi är mycket glada över att kunna föreslå Angela Langemar Olsson som ny ledamot i NCC:s styrelse. Angela har en gedigen erfarenhet av redovisning, ekonomistyrningsfrågor och finansiering efter 15 år som CFO på Nordstjernan, en viktig kompetens för NCC, säger Viveca Ax:son Johnson, ordförande i valberedningen i ett pressmeddelande.

Langemar Olsson är senior investment manager i Nordstjernan som äger motsvarande 20 procent av kapitalet och 62 procent av rösterna i NCC, enligt DN.

– Valberedningen har som utgångspunkt att styrelsen ska präglas av mångsidighet och bredd avseende kompetens, erfarenhet och bakgrund. Meritokrati är vårt ledord, skriver Viveca Ax:son Johnson, ordförande i valberedningen i en kommentar till DN angående nomineringen.

Färre kvinnor i ledningsgrupper

I januari 2018 var andelen kvinnor i svenska bolagsstyrelser 32 procent, vilket är en minskning med en procentenhet sedan i höstas, uppger stiftelsen Allbright.

I ledningsgrupperna är andelen kvinnor däremot lägre - i snitt 21 procent. Hot om kvotering och mediebevakning kan vara en förklaring till att statistiken är jämnare i styrelserna.

– Vi hoppas att man förstår att jämställda grupper är mer kreativa och lönsamma, säger Tove Dahlgren, tillförordnad vd vid Allbright till DN.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!