Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska stjärnkocken tar 15 000 kr – för en middag

Se restaurangen som serverar framtidens mat
”Jag vill att det ska vara en god och kul meny, som fortfarande är i balans med det vi gör här på Aska vardagligen”, säger Fredrik Berselius. Foto: CHARLIE BENNET
Berselius restaurang Aska har två stjärnor i Michelinguiden. Foto: CHARLIE BENNET

NEW YORK. Sugen på att slå på stort på finkrog? Riktigt stort?

Då har svenska stjärnkrögaren Fredrik Berselius i New York något för dig.

I september ordnar han en middag med kocklegendaren Ferran Adria, som kostar upp över 15 000 kronor – per person.

– Prislappen sätter press på att allt ska gå som man faktiskt vill, säger Berselius.

Fredrik Berselius, 40, driver restaurangen Aska i Brooklyn i New York. 

Den är även till vardags en exklusiv krog, som har två stjärnor i Michelinguiden (bara en handfull ställen i New York har tre stjärnor, som är max). Så sent som förra året hade han kronprinsessan Victoria på besök.

Förra året var kronprinsessan Victoria på besök. Foto: PONTUS HÖÖK/TT

Men nu förbereder han sig som bäst på en riktigt lyxig kväll. 

I slutet av september kommer nämligen Ferran Adrià till stan, vilket sajten Eater har uppmärksammat. 

Drev världens bästa krog

Adrià är mannen bakom El Bulli, den spanska restaurang som låg utanför Barcelona och under 00-talet allmänt ansågs vara världens bästa krog. 

El Bulli flyttade fram gränserna för matlagning, med avancerade skum och sfärer och bubblor på tallrikarna. 2011 stängde Adri krogen och har inte drivit restaurang sedan dess.

– Under de åren El Bulli som hade sin storhetstid såg man hur deras sätt influerade kockar och restauranger runtom i hela världen, även i Sverige och New York, säger Fredrik Berselius.

Ferran Adrià drev den mytomspunna krogen El Bulli under 00-talet.

Nu ska Ferran Adrià alltså göra ett gästspel hos Aska. 

– Vi blev tillfrågade om att göra en middag inspirerad av en av volymerna av böckerna som El Bulli producerade, säger Berselius. 

Så nu väntar en intensiv tid för Berselius och hans team att få ihop menyn tills den ska serveras, den 26 september. 

– Det sista vi vill göra är att kopiera något El Bulli-aktigt rakt upp och ner, men det är inspirerande, det är utmanande. Vi kommer basera menyn på tankesätt och ingredienser som vi använder på restaurangen, och det som är det svåra blir att försöka återblicka och använda de här teknikerna, som ibland har blivit väldigt passé, säger han. 

”Middagen är ganska dyr...”

– Det är en utmaning varje kväll att driva restaurang, men det här kommer vara speciellt. Och sen så är middagen ganska dyr så gästerna kommer också ha förväntningar…

Ja, prislappen är något ... alldeles extra. 

1 275 dollar per person för mat och dricka. Eller 1 500 dollar per person om man vill boka ”private room” (och då får man boka åtta platser i stöten). 

https://www.instagram.com/p/BySsNLon1rs/?utm_source=ig_embed

Och med skatt ovanpå det så är det 13 500 respektive 15 500 kronor på notan, för varje gäst. 

Då ingår i och för sig mastodontverken till kokböcker från från El Bulli, som kostar över 6 000 kronor. (Plus Berselius  kokbok, mer sansad både till omfång och pris – runt en femhundring i handeln.) 

– Det är dels så att de bara har ett visst antal exemplar kvar av den här kokboken man faktiskt får, så efter det här kommer det inte finns så många exemplar kvar. Och den i sig kostar väl uppåt sjuhundra dollar. Dels kommer det vara ett tillfälle för gäster att lyssna på, och prata med Ferran Adrià, så det finns ett stort värde där. 

Det höga priset verkar inte avskräckande på New Yorks fine dining-publik. Kort efter att bokningen öppnat var det bara i det privata rummet det fanns platser kvar – till matsalen var det redan långt över hundra personer på väntlistan.  

– Men prislappen sätter också press på att allt ska gå som man faktiskt vill. Och sen, för mig själv och för teamet – att ha en legendarisk kock som Ferran i restaurangen, och att vi ska laga mat som är inspirerad av hans vision och hur han byggt hela sitt gastronomiska arv, sätter en viss press. Jag vill på något sätt leva upp till hans eget sätt att se på mat. 

https://www.instagram.com/p/Bz8cDILnwho/?utm_source=ig_web_copy_link
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!