Svenska musikjätten Spotify har stämts på 1,6 miljarder dollar för upphovsrättsbrott. Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT / TT NYHETSBYRÅNSvenska musikjätten Spotify har stämts på 1,6 miljarder dollar för upphovsrättsbrott. Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska musikjätten Spotify har stämts på 1,6 miljarder dollar för upphovsrättsbrott. Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Neil Young. Foto: THOMAS BORBERG / AP TT NYHETSBYRÅNNeil Young. Foto: THOMAS BORBERG / AP TT NYHETSBYRÅN
Neil Young. Foto: THOMAS BORBERG / AP TT NYHETSBYRÅN

Spotify stäms på miljarder – ska sakna rätt till låtar

Publicerad

Svenska musikjätten Spotify har stämts på 1,6 miljarder dollar för upphovsrättsbrott.

Det är Wixen Music Publishing som står bakom stämningsansökan som motsvarar 13 miljarder i svenska kronor, skriver NME.

Enligt företaget har Spotify inte rätt att spela flera låtar av bland annat Tom Petty, The Doors, Neil Young och Rage Against the Machine.

Wixen Music Publishing lämnade 29 december in en stämningsansökan mot svenska musikjätten Spotify till domstolen i Los Angeles. Till stämningen har en lista lämnats in som omfattar 10 784 låtar som Wixen Music Publishing ifrågasätter om Spotify har rätt att spela. 

 

LÄS MER: Spelet bakom Spotifys nobbande av börsen

 

Wixen Music Publishing anser att Spotify saknar licens för de tusentals låtarna och inte heller ger någon ersättning när de spelas. Företaget tillhandahåller musik av artister som Tom Petty, The Doors, Neil Young, Sonic Youth och Rage Against the Machine. 

Enligt stämningsansökan saknar Spotify rätt att spela bland annat Tom Pettys "Free Fallin" och the Doors "Light My Fire".

Krävs på miljarder

Nu kräver man det svenska bolaget på 1,6 miljarder dollar, vilket motsvarar 13 miljarder svenska kronor.

2013 valde Radioheads Thom Yorke att plocka bort bandets och sin egen musik från musiktjänsten. Gradvis har låtarna återigen kommit tillbaka och varit möjliga att spela via Spotify, men 27 december citerade Yorke en tweet för att hans följare skulle få upp ögonen för sättet som Spotify ersätter artister.

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen