Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska spel om jättelönen: ”Det är snarare underbetalt”

Patrik Hofbauer.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: NILS PETTER NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han kör Porsche och bor i en stor trävilla i en välbärgad Stockholmsförort.

Nu har statliga Svenska Spel höjt vd-lönen med en dryg miljon – och betalar nytillträdde vd Patrik Hofbauer 435 000 kronor i månaden.

– Det är snarare underbetalt än överbetalt, säger Erik Strand, styrelseordförande för Svenska Spel.

Statliga Svenska Spel drar in flera miljarder till statskassan varje år och under 2018 slutade nettointäkterna på 8 784 miljoner kronor med ett rörelseresultat på 4,5 miljarder kronor visar bolagets årsredovisning.

Det stora resultatet till trots var det en minskning med 2,2 procent jämfört med året före.

Men det hindrade inte Svenska Spel från att kraftigt höja ersättningen till vd.

När Patrik Hofbauer tillträdde som ny vd i december förra året, efter att Lennart Käll suttit på posten i nästan åtta år, beslutade det statliga bolaget att ge honom en månadslön på 435 000 kronor. Det motsvarar en årslön på 5,22 miljoner – att jämföra med tidigare vd:s lön på 4,13 miljoner kronor.

– När vi hittade den vd vi ville ha så kom han från en miljö där han hade ännu högre lön så hans lön är sänkt jämfört med tidigare, säger Erik Strand.

Han fortsätter:

– Ett bolag som omsätter så här mycket pengar och har en vinst på fem miljarder så är det här snarare underbetalt än överbetalt.

 

Tjänar tre miljoner mer än Stefan Löfven

Lönen från Svenska Spel, som sorterar under finansdepartementet, är dessutom flera miljoner högre än statsminister Stefan Löfvens ersättning på 2,06 miljoner kronor om året.

Men Erik Strand anser att jämförelsen är missvisande.

– Statsministerns skulle ha väsentligt högre lön, men man kan inte jämföra näringslivet med politiska uppdrag. Titta på andra stora statliga bolag så har deras vd högre lön, säger han.

Löneklippet på den statliga tjänsten innebar dock ingen stor inkomstökning för Patrik Hofbauer.

Sedan den tidigare ishockeymålvakten tog steget in i näringslivet har han haft flera välbetalda positioner. Innan han började jobba på Svenska Spel var han vd för Telenor med en årslön på 5,4 miljoner kronor.

Den höga lönen har han bland annat spenderat på en Porsche Panamera samt en stor trävila i ett välbärgat bostadsområde i västra Stockholm.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!