Svenska modebolaget går i konkurs – efter skulderna

Gotoga AB äger bland annat svenska märket Hope.
Foto: Helena Landstedt/TT / TT NYHETSBYRÅN
Även Whyred försätts i konkurs
Foto: Charlotte Brunzell/TT / TT NYHETSBYRÅN

Modebolaget Gotoga AB, som med dotterbolagen Whyred och Hope, har försatts i konkurs, rapporterar Breakit

Anledningen är att man haft svårt att betala sina skulder under en längre tid. 

Det var den 2 augusti som Gotoga försattes i konkurs. 

Nu har även dotterbolaget Whyred försatts i konkurs, och systerbolaget Hope lämnade in sin konkursansökan under torsdagen, skriver GP, något som Habit var först med att rapportera om.

Gotogas planer var att starta en modekoncern med digitalt fokus och bolaget förvärvade Whyred, Hope och Cross Sportswear, men i konkursansökan framkommer att företaget inte kan betala sina skulder, rapporterar Di

Kantat av bråk

Gotoga bildades 2018 av ägarna Lili Assefa Wolf, PG Nilsson, Andreas Björk, Arvid Svensson, Oscar Länsberg och Claes Ströby. 

Men tidigt uppstod problem och dåvarande vd Kerem Yazgan har berättat att man blev tagna på sängen då Whyred och Hope var i värre skick än man trott, rapporterar Breakit.

Whyred gick in en rekonstruktion 2019. Ägarna befann sig i en tvist eftersom Claes Ströby ville sätta bolaget i konkurs. Sedan kom pandemin som också slog mot bolaget.

Både Whyred och Hope hade det tufft, men för Cross Sportswear gick det bättre. 

– Det är klart att vi ska överleva. Men man måste vara oerhört ödmjuk i den situation som vi och världen är i, sade Lili Assefa Wolf till Breakit i mars i år.

Hade 30 miljoner i skulder 

När Whyred ansökte om rekonstruktion hade företaget 30 miljoner kronor i skulder och anställda hade inte fått ut sin lön, något som Breakit har rapporterat om. 

Whyred var misskött när det togs över av Gotoga, enligt Lili Assefa Wolf. 

– Vi tror fortfarande på Whyred, men vi tror inte man kan bygga det så som klädesmarknaden gjort innan. Vi vill både ha online och egna butiker. Det är tråkigt att vi måste begära rekonstruktion, men för att rädda bolaget så gör vi det, har hon sagt till Expressen.

Whyreds rekonstruktion varade till augusti 2020.

Butiker kan stänga 

Enligt Habit kommer Whyreds två butiker i Stockholm att stänga 15 augusti. Men konkursförvaltare Johan Hörnberg uppger för GP att det ännu inte är beslutat, och detsamma gäller för försäljningen på andra platser i landet. 

– Vår ambition är att det här ska avvecklas på ett ordnat och effektivt sätt. Och sedan hur det sker kommer visa sig inom de närmsta dagarna, säger Hörnberg till GP. 

Hur många jobb som påverkas av konkurserna är ännu oklart.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!