Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska kyrkan sålde miljonhus – av misstag

Foto: OLLE SPORRONG
Hans Ulfebrand är dompräst i Stockholms domkyrkoförsamling. Foto: Arne Hyckenberg 2015

Svenska kyrkan trodde att de sålde ett 54 kvadratmeters gårdshus – köparen fick ett helt hyreshus på köpet. 

550 000 kronor blev priset för 1600-talshuset värt miljoner. 

– Det är en enda röra, säger Hans Ulfebrand, domprost i Stockholms domkyrkoförsamling. 

En riktig granntvist har uppstått mellan Stockholms domkyrkoförsamling och företaget Androm AB, som båda äger fastigheter i kvarteret Andromeda, sedan de senare köpt det gårdshus som är beläget på Andromeda 5 vid Själagårdsgatan. 

Andromeda 5 består av två byggnader. Ett gatuhus och ett gårdshus. I gatuhuset finns både hyreslägenheter och en större lokal medan gårdshuset tidigare har hyrts ut till företaget Androm AB av Svenska kyrkan.

När företaget bad att få ta över gårdshuset för 550 000 kronor valde Svenska kyrkan att gå med på dealen som enligt dem innebar att de skulle behålla gatuhuset medan Androm AB skulle få köpa gårdshuset. 

– Vi sålde gårdshuset. Över tio år senare kom de tillbaka och sa att de ägde hela fastigheten, säger domprost Hans Ulfebrand. 

Köpet gick igenom 2002 men 2015, tretton år senare, begärde Androm AB även tillträde till gatuhuset som de menade ingick i avtalet. 

Tingsrätten valde att döma i Androms favör och menar att Stockholms domkyrkoförsamling inte har kunnat presentera några "sådana omständigheter att köpehandlingarna ska förklaras ogiltiga".

Svenska kyrkan döms även till att betala Androms rättegångskostnader på 1,7 miljoner kronor. Nu har de överklagat domen till Svea hovrätt.

– Församlingen tycker att domen är fel och har därför överklagat. Tingsrätten gick delvis på vår linje men inte fullt ut och därför förlorade vi, säger advokat Sefan Kamlin som företräder Stockholms domkyrkoförsamling till tidningen Hem & Hyra

”Misstag och villfarelser”

Avtalet som skrivits mellan Svenska kyrkan och Androm AB gäller fastigheten på Andomeda 5. I fastigheten ingår två byggnader. Gårdshuset och gatuhuset. I tingsrättens dom skriver kyrkoförsamlingen att det är på grund av "misstag och villfarelser" som man råkat sälja hela fastigheten. 

Församlingen hävdar också att Androm AB borde förstått att det inte var deras uppsåt att sälja hela fastigheten, värd miljontals kronor, då man i så fall hade begärt betydligt mer än 550 000 kronor. 

– Det är inte mycket man får för 550 000 kronor. Det är absolut inga pengar man får ett helt hus för i Gamla stan. Inte ens i början på 2000-talet, säger Hans Ulfebrand. 

Att man borde förstått att inte hela 1600-tals fastigheten ingick i priset är något som Androm AB i domen slår i från sig. 

”Priset avseende hela fastigheten var detsamma som anbudet att köpa del av fastigheten. Det var Androms uppfattning att 550 000 kronor motsvarade marknadspriset för hela fastigheten. Värdet av gatuhuset var begränsat och det fanns i praktiken bara en köpare av fastigheten”, skriver företaget i tingsrättsdomen.

"Påståendet att vi fått ett hus på köpet är felaktigt. Vi har köpt hela fastigheten Andromeda 5 och omständigheterna framgår klart i Tingsrättens tydliga dom", skriver en företrädare för Androm AB i ett sms. 

Osämja bland grannarna 

Även om Androm AB vinner i Svea hovrätt är det inte säkert att Stockholms domkyrkoförsamling kommer erbjuda dem tillträde till gatuhuset som ingår i Andomeda 5. 

– För att de ska kunna komma in i fastigheten måste de gå genom vår församlings entré. Det finns ingen annan ingång, säger Hans Ulfebrand. 

Nu väntar Stockholms domkyrkoförsamling på besked från Svea hovrätt som förväntas ta ett beslut om man ska ta upp fallet i början på nästa år. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!